Szentgotthárdi gyülekezet látogatása Pápán

Sisakné Páll Klára, 2018-10-08 15:51:44

Amikor a nyáron a családommal meglátogattuk a pápai Pannonia Reformata Múzeumot, mindannyiunkat lenyűgözött, amit ott láttunk, hallottunk. Bennem egyből az fogalmazódott meg, hogy ezt másoknak is jó lenne megmutatni, és mivel már hónapok óta foglalkoztatott egy gyülekezeti kirándulás gondolata, csak éppen ötletem nem volt, hogy hova menjünk, ezután a látogatás után tudtam: IDE fogunk jönni! És lőn!

Szeptember 29-én, egy kellemes őszi napon a szentgotthárdi gyülekezet lelkes csapata Pápa felé vette az irányt, ahol már vártak bennünket. Először a „Hori titkai" című óegyiptomi kiállítást tekintettük meg, amelynek fő látnivalója a több, mint 3000 éves koporsó, és benne a több száz évvel később készült múmia. Mint megtudtuk, Magyarországon mindössze hét múmia található, az egyik éppen ez. Maga a szarkofág egy főpapé volt, és igen gazdag díszítettséggel, egyedi ikonográfiával rendelkezik, ami világviszonylatban is kuriózumnak számít.

Érdekes volt mindez, de számomra kimondhatatlanul jóleső érzés volt ebből az óegyiptomi légkörből belecsöppenni az Ótemplom letisztult, gyönyörűséges világába, ahol a református kegyességtörténet került bemutatásra mintegy „vizuális igehirdetés" formájában. A kiállítás nem elsősorban a dunántúli reformátusság múltját, jelenét kívánja bemutatni, hanem az egész Szentírás üzenetére mutat, modern, 21. századi, multimédiás eszközök segítségével, ugyanakkor megtekinthetőek régi tárgyi eszközök is. Múzeum a templomban, miközben a templom megmaradt istentiszteleti helyszínnek is. Csodálatosan ötvöződik a múlt, jelen, jövő. Ezt tényleg látni, hallani kell! Nemcsak egyszerűen érdekfeszítő és elgondolkodtató, hanem hiterősítő mindezt átélni.

Az épület-komplexumban kapott helyett a református kávézó és vinotéka, ahol mindenki talált kedvére való kávé-különlegességet, frissítő italt.

Innen utunk a Kékfestő Múzeumba vezetett, amit szintén érdemes felkeresni, ha Pápán járunk. Az itt lévő műhelyt 1786-ban alapította C. F. Kluge, és egészen 1956-ig folyamatosan működött. A több épületből, gyáregységből álló műhelyben bizony kemény fizikai munkával, bonyolult folyamatok árán állították elő az áhított portékát. A munkaidő 7 órától 19 óráig tartott, egyórás ebédszünettel...

Mivel az időnkbe belefért, átsétáltunk megnézni kívülről a Pápai Református Kollégium és Gimnázium épületét. Az ÚR ebben az esetben is „mindent oly szépen intézett", mert az épület előtt épp társaira várakozott egy pápai öregdiák, aki, mint kiderült, történész volt, és egy rövid, de mindenképp érdekfeszítő, személyes élményekkel teli beszámolót tartott nekünk az alma materről.

Az utolsó helyszín az Esterházy kastély volt, a maga barokkos pompájával. A korhű ruhába öltözött idegenvezető, illetve a különböző szalonokban, szintén korhű-barokkos ruhákba bújt szereplők segítségével megelevenedett előttünk a hajdani főurak élete, a grófi hétköznapok világa. Mindenképp hatalmas volt a kontraszt a Kékfestő Múzeum olykor nyomasztó, és a barokk kastély gondtalannak tűnő, pazarló légköre között...

Úgy érzem, érdemes volt ezeket a helyszíneket így, ebben a formában végigjárni. Nagy örömömre szolgált, hogy a többiek is hasonlóan vélekedtek erről. Legyen áldott a mi Urunk ezért a szép, tartalmas napért!

Sisakné Páll Klára, lelkész

Forrás: Őrségi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13015
Összesen 2009. június 2. óta : 39877585