Adventi kórustalálkozó az Ótemplomban

, 2018-12-14 08:20:51

Több mint tizenöt éve hagyomány már Pápán, hogy advent idején a város felnőtt kórusai közös koncertet adnak. Minden évben más és más csoport vállalja a szervezést, az idei évben a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület énekkara koordinálta a hangversenyt, melynek a Református Ótemplom adott otthont advent második hétvégéjén, vasárnap.

Idén nyolc kórus, a Pápai Református Gyülekezet Séllyei István Énekkara, a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara, az Éneklő Szülők Kara, a Szent Anna Kórus, a Pápai Evangélikus Gyülekezet Énekkara, a Pápai Barokk Hagyományőrző Egyesület Brezza di Barocco kamarakórusa, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola Tanári Kórusa és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara lépett fel. 
A szervezők nevében Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket. Mint mondta, nemes hagyományt teremtett az Erkel Kórus 16 évvel ezelőtt, amikor első alkalommal hívta össze advent idején a városi felnőtt kórusokat. Az itt fellépő énekkarok olyan színes-tartalmas értékeket képviselnek városunkban, melyek példaértékűek, jó szívvel követhetőek és folyamatos tevékenységük által cselekvő, fejlesztő közösségekké váltak.  A koncerten Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, advent különösen alkalmas arra, hogy olyan gondolatokat, érzéseket fejezzünk ki, amely a decemberi sötét, rövid napok ellensúlyozására kiváló. 
-Az éneklés kimondottan alkalmas arra, hogy kifejezzük azon gondolatainkat, amelyek ezen ünneppel kapcsolatban évtizedeken keresztül kialakultak, amelyeket otthonról, a családi kötelékből magunkkal hoztunk. A karácsony egy olyan érzelmi közösséget jelent, amikor Jézus születésével ünnepeljük, hogy fordul az év. Decemberben, karácsonykor hajlamosak vagyunk énekkel jókedvet teremteni magunk körül, és arra, hogy a decemberi sötétet fényekkel ellensúlyozzunk, és a lelkünket felkészítsük a várakozásra. Amikor nyolc kórus egy helyen együtt énekel, az különleges alkalom - emelte ki az alpolgármester. Unger Tamás elmondta, a Csendes éj ebben az évben 200 éves. 
-Amikor közösen énekelünk, akkor a legfontosabbat fejezzük ki, ami a karácsonyban benne van - fűzte hozzá, majd elmondta, örül, hogy Magyarországon ez így van, keresztény, katolikus, evangélikus, református és civil énekkarok összejönnek, hogy együtt, közösen énekeljenek, s nem a fény ünnepét, a szeretet ünnepét ünnepeljük, hanem a karácsonyt. Jézus születését ünnepeljük, gyertyát gyújtunk, karácsonyfát díszítünk, megéljük azokat a hagyományainkat, amelyeket már régóta hoztunk magunkkal.  
A kórusok mindegyike ünnepi repertoárral készült, majd a koncert végén, a Gyertyafényes adventen együtt énekeltek az énekkarok.

forrás: Pápa-ma portál (www.papa-ma.hu)


 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. January 24., Thursday,
Timót napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 725
Összesen 2009. június 2. óta : 15414073

Ige Mellett

(5) „…de te ajándékul kapod az életed…” (Jeremiás 45)

A DEPRESSZIÓ ELLEN. – 1. Bárúk leírta egy könyvbe Jeremiás próféta beszédeit. Áldottak legyenek azok, akik a háttérben odaadóan segítik az Úr szolgái... tovább

REPOSZT

Nekünk ez nem jó!

Nem az a lényeg, hogy újra meghallgassam, milyen nehéz a kisebbségeknek a társadalomban, hanem az, hogy a puszta konstatáláson kívül valamit gondoljak is erről az ...
... Tovább

Dokumentumtár

Jézushoz vinni az embereket (2)

Formátum:.docx
Méret: 14.2 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

A társadalomban élő ember

Formátum:.mp3,
Méret: 69.7 MB

Köntös László előadása a Dunántúli Református Akadémián, a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében, 2016 február 27-én.

Hanganyag letöltése