"Emlékezz vissza az egész útra..." - Emlékhelyek napja Pápán

Horváth Andrea, 2019-05-13 08:14:33

Május második szombatja az Emlékhelyek napja. A Nemzeti Örökség Intézete tevékenységének fontos eleme nemzeti és történelmi emlékhelyeink népszerűsítése.  A nemzeti emlékhelyek a magyar történelem meghatározó színterei, míg a történelmi emlékhelyek  az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Mostantól a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom is ott van történelmi emlékhelyek sorában. Az ezt jelképező sztélét az Emlékhelyek napján avatták fel a Pannonia Reformata Múzeum bejárata előtt.

Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője üdvözölte a megjelenteket, majd Bajnok Attila mondta el Bódás János Üzenet - diákkorom városába, Pápára küldöm című versét. Az ünnepi alkalmon a református gimnázium valamint a teológia diákjaiból álló kórus szolgált Veresné Petrőcz Mária karnagy vezetésével. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében elmondta, hogy épp egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Pannonia Reformata Múzeum, s most ismét egy szép ünnepnek ad otthont a hely. "Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az Úr" idézte fel az Igét, mely a meghívón is szerepelt. - Az emlékezés Isten népe számára mindig a hálaadás alkalma - mondta Steinbach József püspök. - Hálát adunk a közel ötszáz éve alapított Pápai Református Kollégiumért és türelmi rendeletes Ótemplomért. Ez azt jelenti, hogy nem a próbatételeket és a séremeket emlegetjük, soroljuk, hanem éppen a kegyelembe kapaszkodva meglátjuk ebben az ötszáz esztendőben Isten vezetését, megtartó kegyelmét. Hálával tekintünk a múltra, hálával éljük meg a jelent és hálával állunk a reménységgel teli jövő előtt. Ez azt jelenti, hogy a magunk helyén Istentől kapott küldetésünket betöltve szorgalmasan tesszük a dolgunkat Isten dicsőségére, egyházunk, nemzetünk javára. A keresztyénség, az örökkévaló értékrendszer nem az ember kezében van, az Úristen megtartott bennünket, ezt bizonyítja a Kollégium története is - tette hozzá.

Az alkalmon fellépett a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc  Alapfokú Művészeti iskolájának Napraforgó csoportja, majd Dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgató-helyettese mondott avatóbeszédet. - Az egyazon nemzethez tartozás szavakban nehezen kifejezhető élményének átéléséhez, a közösségi emlékezéshez szükség van olyan helyekre, melyek az adott közösség múltértelmezésében emblematikus jelentőségűek. A történelmi emlékhelyek segítenek abban, hogy a látogatók megtapasztalhassák, a magyar történelem fontos eseményeit, dicső pillanatait, tragédiáit. Hazánkban jelenleg 52 történelmi emlékhely található, ezek közül több is kapcsolódik a magyar reformátussághoz - hangsúlyozta Dr. Kárpáti Katalin.  Az 52 emlékhely egyike a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom, melyet éppúgy mint a többit, egy művészi igénnyel megformált kőoszlop jelöl. A sztélé felhívja a járókelők figyelmét arra, hogy Magyarország, a magyar történelem, a magyar kultúra különleges helyszínén jár. A felállított sztélék nem csupán egységesen és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, de röviden azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket, mondta a főigazgató-helyettes, aki hozzátette: az idei Emlékhelyek napján van egy egyedi rendezvény, mely emeli a sorozat rangját: külön köszönet és hála a jelenlevőknek, hogy a magyarországi reformáció 1531 óta működő szellemi központját, a Pápai Református Kollégiumot és az Ótemplomot történelmi emlékhelyként megjelölő sztélét épp ezen a napon avatták fel.

Pápa sok emlékhelyet tudhat magáénak, melyeket domborművel, emléktáblával, botlókővel jelzünk, de ez az első, mely országos rangot kapott, mondta Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszédében. - Ami a város és a Kollégium kapcsolatát illeti, azt kell mondjam, voltak gyönyörű és voltak nehéz pillanatai. Az, hogy minket diákvárosként tartanak számon, az nagyban köszönhető a két egykori egyházi iskolának, a bencés gimnáziumnak, de főként a Pápai Református Kollégiumnak. A város által lett naggyá a Kollégium és a Kollégium által lett naggyá a város. A rendszerváltás után, bár nem volt könnyű, polgármesterként azért is dolgoztam, hogy mindenki számára megfelelő megoldás szülessen a református gimnázium újraindításakor. Tettem ezt református felmenőim példáját követve - mondta dr. Kovács Zoltán. - A puritán, mégis impozáns református újtemplom, ahol sok szép pillanatokat élünk meg az istentiszteleteken, egyben lelki támaszt nyújtó hajléka is az iskolának. Hiszem, hogy a diákok épülésére válik, hogy ebben a gimnáziumban tanulhatnak, s a mi templomunkba járhatnak. Ez épülésére válik a városnak is, hisz ott csak jót lehet tanulni, és akik ezt értő füllel és szívvel befogadják, ők a város, a nemzet javára fordítják tudásukat. Isten tartsa meg a város, a református hitélet és a Kollégium együttműködését - tette hozzá dr. Kovács Zoltán.

Ferenczi Alpár, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettesének szavalatát követően Pusztai Zsombor és Hanula Móric az Apostoli hitvallás elmondásával tettek bizonyságot arról, hogy a Pápai Református Kollégiumnak és a hitüket vállaló keresztényeknek nemcsak múltjuk, hanem jövőjük is van. Hegedűn kísért Pusztai Boglárka. A jelenlevők együtt mondták a gyerekkel a hitvallást. Az  Emlékhelyek napja az ünnepség után változatos programokkal folytatódott. A gyermekeket kézműves alkotóház, a játékos kedvű családokat nyomozós játék, a helytörténeti séták kedvelőit pedig egy városnéző református időutazás várta. A napot Rákász Gergely koncertje zárta.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. July 18., Thursday,
Frigyes napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3795
Összesen 2009. június 2. óta : 16746751

Ige Mellett

(18) „…lezuhant, kettészakadt…” (Apostolok cselekedetei 1,15–26)

15. vers. Péter nem magyarázza Júdás esetét. Azt meghagyja titoknak. Péter tényeket sorol fel, miközben zsoltárversekre utal (15). 16. vers. Be kellet... tovább

REPOSZT

Műélet műhússal

A növényi alapú műhús tehát már nem is annyira baró. Inkább az az igazán érdekfeszítő, hogy mi lesz azokkal a kezdeményezésekkel, amik élő állatokból vett ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL111212

Formátum:.doc
Méret: 39.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2011.12.12.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

cseri_kalman

Formátum:.mp3,
Méret: 38.7 MB

"Ti vagytok a föld sója" - Cseri Kálmán főelőadása a 2012. évi székesfehérvári REND-en

Hanganyag letöltése