Reformátusoknak adtak át március 15-i kitüntetéseket

reformatus.hu, 2021-06-04 10:34:57

Pótolták a koronavírus-járvány miatt elmaradt március tizenötödikei díjátadást csütörtökön Budapesten. Számos református kapott elismerést, az állam nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszönte meg „nemzetmegtartó szolgálatukat”.

Átadták Budapesten a Karmelita kolostorban június 3-án a március 15. alkalmából odaítélt állami kitüntetések egy részét, amelyeket akkor a koronavírus-járvány miatt nem kaphattak meg az érintettek. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott elismeréseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át. A kitüntetettek között számos református személyt találunk.

Bogárdi Szabó István átveszi Semjén Zsolttól a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést
Fotó: Sebestyén László

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Bogárdi Szabó István Széchenyi-díjas teológus, a Dunamelléki Református Egyházkerület volt püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának volt lelkészi elnöke az állam és az egyház közötti párbeszéd elmélyítése, teológiatörténeti munkássága és a református egyház elesettekhez és kiszolgáltatottakhoz forduló, a közjó érdekében végzett szolgálatainak kiszélesítésében vállalt szerepe miatt. Ugyanezt a kitüntetést kapta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke is több évtizede odaadóan végzett lelkipásztori szolgálata, a kisebbségi létbe kényszerült erdélyi magyar honfitársaink sorsának jobbra fordításában és közösségi életének megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként.

Kató Béla erdélyi püspök a Karmelita kolostorban
Fotó: Kalocsai Richárd

Átvette még Semjén Zsolttól kitüntetését Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház emeritus püspöke, aki a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatát kapta. Szintén ezt az elismerést kapta Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának volt világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület volt főgondnoka, és Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatója, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka.

A pótátadáson kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát Ábrám Tibor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület volt főgondnoka, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon intézményvezetője, Németh Dávid, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Valláspedagógiai és Pasztorálpszichológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, és Velkey György, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója.

 

Ábrám Tibor, Nagy Béla, Tóth Gáborné Kathona Zsuzsanna, Csomós Józsefné, Kató Béla, Huszár Pál, Velkey György az elmaradt kitüntetésátadás pótlásán június 3-án
Fotó: Kalocsai Richárd

Szintén csütörtökön vette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatát Vad Zsigmond esperes, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztora. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Dani Eszter, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának missziói irodavezetője, az Országos Református Cigánymisszió vezetője, a Solymári Református Egyházközség lelkésze, Mező István, a Jászberényi Református Egyházközség lelkipásztora, és Tóth Gáborné Kathona Zsuzsanna nyugalmazott lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának korábbi titkárságvezetője. Csomós Józsefnénak, a Gönci Református Egyházközség nyugalmazott lelkipásztorának pedig még október 23-án ítélték oda Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.

 

Uzsalyné Pécsi Rita, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola főiskolai docense beugrott egy fotóra a reformátusokhoz: Dani Eszterhez, Vad Zsigmondhoz, Bogárdi Szabó Istvánhoz, Németh Dávidhoz, Fazekas Lászlóhoz és Mező Istvánhoz.
Fotó: Sebestyén László

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a díjátadón tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kereszténység és a magyar nemzet szoros kapcsolatban áll egymással. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarok számára különösen tanulságos a nemzeti lét és a kereszténység összekapcsolódása, hiszen több „hozzánk hasonló” keleti nép eltűnt, de mi megmaradtunk, mert Szent István „a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar nemzet katedrálisát”. Fontos az is, hogy itt és most is legyen megtartó erő: ezt jelentik kortársaink, akik saját területükön valami maradandót alkottak – mondta Semjén és az állam nevében megköszönte valamennyi kitüntetettnek „nemzetmegtartó szolgálatát”.



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1366
Összesen 2009. június 2. óta : 40187602