Lelkészértekezlet Tatán

Márton Gergely, 2022-12-14 07:40:59

A tatai gyülekezet otthonában tartotta meg a Tatai Református Egyházmegye decemberi, karácsonyra felkészülő lelkészértekezletét, ahol Steinbach József püspök a karácsonyi ünnepkör homiletikumához kapcsolódva tartott előadást.

A lelkészértekezlet Gerecsei Zsolt esperes bibliaolvasásával és imádságával kezdődött.

Steinbach József püspök Rudolf Bohren svájci protestáns teológus homiletkiai könyve alapján tartott előadást. A magyar nyelven a kerület kiadásában „Az igehirdetés mint szenvedély” címen megjelent műhöz kapcsolódva vázolta a szerző az ige teológiájáról szóló tézisét.
A közel tíz év alatt alkotott könyvében Bohren a prédikációval kapcsolatban leszögezi, hogy annak alanya Isten. Ha a nagy zajban nem halljuk meg az Urat, akkor a prédikációban mondanivaló nélkül beszélünk csupán. A püspök rámutatott arra, hogy a hatvanas években a teológus által megfogalmazott külső zajok hatása napjainkban még inkább aktuális. Isteni csendességre van szükség, amit csak az Ő Szent Lelke adhat meg. Az adventi időben ezért a szentlelkes csendességért kell imádkozni a szolgálatokra készülve.

Steinbach József a lelkipásztoroknak tartott közel háromnegyedórás előadásában az igehirdetés elméleti és gyakorlati felkészüléséről szólt, arról, hogy Isten miként használja fel az embert az Ő ügyének hirdetésére, hogyan lehet a világ zajában ráhangolódni a hirdetett üzenet átadására. Ha Isten lelke működik a prédikációban, akkor az igehirdetésben, Jézus Krisztus ígéretének átadása közben megtörténik a csoda.

A lélekerősítő prezentáció után Gerecsei Zsolt esperes adott tájékoztatót az egyházmegye dolgairól, majd Szűcs Mátyás teológiai hallgató áhítata zárta az adventi lelkészértekezletet.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2924
Összesen 2009. június 2. óta : 39867484