Nyílt napon mutatták be a teológiát

Márton Gergely, 2023-02-10 11:30:34

A Pápai Református Teológiai Akadémia felvételi jelentkezési határideje február 28-a. Az intézmény nyílt napokat szervezett, hogy az érdeklődőknek bemutassák képzéseiket. Az első alkalomra november 23-án került sor, majd február 8-án még egy lehetőséget biztosítottak arra, hogy akik ősszel lemaradtak, megismerhessék a Dunántúli Református Egyházkerület felsőoktatási intézményének munkáját.

Az akadémia második emeleti nagytermében megtartott tájékoztató áhítattal kezdődött. „…az Úr jár előttetek, és Izráel Istene lesz mögöttetek is.” Dr. Balla Ibolya rektorhelyettes Ézsaiás próféta könyvének 52. fejezetéből hirdette az Úr szabadító kegyelmét.

Dr. Németh Tamás rektor köszöntötte a vendégeket az idén 25 éve újraindult teológián. Kiemelte, hogy a Pápai Református Teológiai Akadémia az országban az egyetlen olyan református felsőoktatási intézmény, ahol kizárólag hitéleti képzés folyik. Két alapirányt hirdettek meg, a teológus és a hitoktatói szakot. A teológus szakhoz két szakirány tartozik: a teológia és a lelkipásztor szakirány.

Tájékoztatást adott a felvételi feltételeiről, módjáról (Bővebben itt). Kiemelte, hogy a teológián a felvételitől kezdődően személyes kapcsolatot tartanak fenn a hallgatókkal, ennek során segítő, támogató szándékkal kísérik a tanulmányaik alatt. Szólt az úgynevezett „tutor rendszerről”, amelynek keretében az oktatásba belépő hallgatók kapnak egy segítőt maguk mellé. A mentorprogram is támogatja a hallgatókat, felsőbb évesek vagy az oktatók az ismeretek bővítésében segítik az oktatást. A rektor elmondta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemmel kötött szerződés alapján van lehetőség doktorálásra is. Kiemelte, hogy jelenleg is nagy számban vesznek részt pápai hallgatók a doktori képzésben.
Szeptembertől kezdte meg munkáját az Egyházkerületi Zenei Intézet, ezt is ajánlotta a nyílt napon megjelentek figyelmébe.

A karokat – vagyis ahogy a teológián hívják, az intézeteket – és a képzést a jelenlegi hallgatók ismertették. Bemutatták az intézetek vezetőit, az előadókat, tanárokat. Szóltak az elméleti és a gyakorlati képzésekről, a diákéletről, a kollégiumról, a közösségi alkalmakról, a mentorprogramról. Tájékoztatást kaptak az érdeklődők az akadémián elérhető nemzetközi tanulmányi lehetőségekről, illetve a tehetséggondozásról, a Tudományos Diákköri kutatás lehetőségéről.

A tájékoztató után az érdeklődők óralátogatás keretében tekinthettek be a képzési folyamatba.

Dr. Németh Tamás rektortól megtudtuk, hogy folyamatos az érdeklődés a teológia iránt. Elmondta, hogy sokéves tapasztalat, hogy többek a jelentkezés és a sikeres felvétel után mégsem kezdik meg a tanulmányaikat. Ennek oka, hogy a teológia nehéz szak, ami a lemorzsolódás számából is látszik. Éppen ezért működik az intézményben a tájékoztató alatt felsorolt számos támogató szolgálat, hogy segítsék a hallgatókat a tanulmányaik alatt. Jelentkezők ugyanúgy érkeznek református gimnáziumi képzésből, mint világiból. Elsőrendűen a teológiai szak a legkeresettebb, de a katechéta szakra is nagy az érdeklődés, valamint a diplomásoknak szóló továbbképzési szakok is közkedveltek.
A rektor elmondta, hogy bár valóban nehéz a teológia, de akit erre hívott el az Úr, az bátran jelentkezzen hozzájuk. Itt nagy hagyományokkal bíró, családias, építő közösségben lehet gyarapodni lélekben és tudásban.

A felvételiről bővebben a Pápai Református Teológiai Akadémia honlapján és a megadott elérhetőségeken is tájékozódhatnak az érdeklődők.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 19773
Összesen 2009. június 2. óta : 40267089