Az alkalmas szolga

Márton Gergely, 2023-02-15 07:13:27

Miért és hogyan legyünk alkalmas szolgák egy olyan világban, ahol a legtöbben sztárok akarnak lenni? Steinbach József püspök erre kereste az igei választ előadásában a 23. Kanizsai Esték programsorozat nyitóelőadásán február 10-én. 

A Nagykanizsai Református Egyházközség nagysikerű programsorozata, a Kanizsai Esték 23. évadába lépett. A nyitóelőadásra a templom gyülekezeti termében került sor február 10-én. A gyülekezet lelkipásztora, Hella Ferenc esperes köszöntötte a nagyszámú közönséget. A sorokban a helyi érdeklődők mellett több környékbeli vendég, lelkipásztor is helyet foglalt. Az esperes úr imádságát követően Steinbach József püspök vetített előadása következett.

Az egyháznak elhívott, odaadó szolgákra van szüksége. Milyen is Isten alkalmas szolgája? A püspök a téma magyarázatához Pál apostol filippiekhez írt levelének első versét vette igei alapvetésnek: „Pál és Timóteus, Krisztus Jézus szolgái mindazoknak a szenteknek Krisztus Jézusban, akik Filippiben vannak, püspökeikkel és diakónusaikkal együtt: kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól.”
A legfontosabb, ami kiviláglik az igéből, hogy Isten elhívott emberei Jézus Krisztus szolgái. Ez a szolgálat azt jelenti, hogy van Urunk, van életelemünk. Ez a tulajdonlás adja életünk legnagyobb szabadságát, amiben Jézus Krisztus evangéliumának szolgái lehetünk.
Isten Jézus Krisztus tökéletességén keresztül szentté tesz, megtisztít bennünket. Jézus Krisztusban - bár nem vagyunk tökéletesek - de hitelesen láthatjuk el a ránkbízott küldetést. Az egyház a szentek közössége, ahol imaközösség, szolgálat, hitvallás, szeretet és sorsközösség van. Az együtt-szolgálat helye az egyház, ami azt jelenti, hogy hinni és szeretni kell Jézus Krisztust és a látható egyházat mint Krisztus testét.
Kegyelem alatt állunk, kiválasztottak vagyunk, a kiválasztottság pedig mindig szolgálatot jelent.
Szolgálatunk elvégzésére az Úr tesz bennünket alkalmassá azzal, hogy elhív, újjászül, megigazít, megszentel, megdicsőít minket. Nemcsak megtart bennünket az elhívásban, hanem érlel is, aminek látható jelei vannak. De tudni kell elengedni a látható szolgálatot, ha az ügy érdekében az Úr elveszi tőlünk a konkrét feladatot és az ahhoz rendelt alkalmasságot.

Milyen az alkalmas szolga?
Steinbach József először azt emelte ki, hogy az alkalmas szolgának kegyessége van. Rendszeresen igét olvas, tanulmányozza, imádkozik, közösségben is megéli hitét, hogy mindenkor alkalmas legyen a rábízott szolgálatra. Tanul és elfogadja a tanítást, de az intést, a megjobbítást, igazságban való nevelést is.
Ezen kívül az alkalmas szolgának Szent ügye van. Jézus Krisztus ügyének szolgálatában áll mindenben, mindenkor, minden hivatásban.
Az alkalmas szolga konkrétan cselekvő. Buzgón - de nem túlbuzogva - teszi a dolgát, és az áldás nem marad el. Nem csügged, ha ez nem látványos, a kevésen is hű (Máté 25,21).
Az alkalmas szolgának rendezettek a viszonyai az élet minden területén. Fel tudja vállalni a fontos és nem öncélú konfliktusokat. Nincsenek tetten érhető vétkei, amelyek miatt mások káromolhatják az Úr nevét.
Az alkalmas szolga odaszántan, Szent szenvedéllyel, bölcsen, hűségesen szolgál, önmagát mérsékletességre intve, hogy alkalmatlanná ne váljon a szolgálatra. Az Isten ügyének odaszánt alkalmas szolga a hit, remény és szeretet embere.

A Kanizsai Esték programsorozat következő részére február 17-én pénteken kerül sor. Akkor Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora tart előadást a nagykanizsai református templomban.

(Fotók: Hella Ferenc)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15607
Összesen 2009. június 2. óta : 40262918