Húsvétra várva

Huszár Pál, 2023-03-31 18:56:38

Üdvtörténeti ünnepeink jegjelesebb alkalmára készülünk, Krisztus Urunk kereszthala utáni dicsőséges feltámadását ünnepeljük, egyben a mi majdani feltámadásunk reménységével is társul ez az ünneplésünk. Lelkesen énekeljük hát húsvétkor, hogy „Nincs már szívem félelmére, Nézni sírom fenekére, Mert látom Jézus példájából, Mi lehet a holtak porából, …”  (Ref. Énekesk. 347. dicséret 3. verse) 

Bibliai bizonyosságunk is van Lázárnak az Úr Jézus Krisztus szavára történt feltámasztásáról.  „Lázár, jöjj ki!”  (Jn 11, 43.) mondta a Mi Urunk, Jézus Krisztus, és a már napok óta a sírban nyugvó Lázár valóban kijött a sírboltból. Az Úristen beavatkozásának még ennél is meggyőzőbb példáját tapasztalhatjuk meg az értünk, helyettünk és miattunk kereszthalált szenvedett Jézus Krisztus feltámadásáról szóló angyali híradás: „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadott.” (Luk. 5-6.)    

Az kétségtelen, hogy az üdvtörténeti ünnepeink közül az emberi gondolkodás számara a húsvét a legnehezebben értelmezhető. Karácsony, az Isteni Gyermek születése a legkönnyebben érthető, magyarázható a mi földhözragadt emberi logikánkkal. A születés eleve örömforrást jelent – még akkor is, ha nem mindenki tudja, esetleg nem mindenki fogadja el hogy a régóta várt Messiás érkezett meg e világra Mária gyermekében. Még a virágvasárnapi bevonulás Jeruzsálembe is „könnyen elfogadható” emberileg, bár Jézus Krisztus nem harci szekéren, nem is elegáns harci paripán, hanem „szamárnak vemhén” érkezik. Az üdvözlő tömeg pálmaágakat szór elébe, sőt egyesek felső ruhájukat is a földre terítik előtte, de a zajosan üdvözlő tömegben már azok is ott vannak, akik nemsokára teli torokkal üvöltik, hogy „feszítsd meg!”

 A keresztre feszítés esemény sokakat megdöbbent, még a tanítványokat – legfőképpen Pétert – lesújtja, sőt összezavarja, sőt elbizonytalanítja, mondhatnám: kétségbe ejti. Azonban még ebben a csúfolódó, gyalázkodó tömegben is akad egy – a szintén megfeszített két lator közül az egyik –, aki, úgy tűnik, felfogja, legalábbis megsejti az események lényegét, és ezt kéri a Mestertől: „Uram, emlékezzél meg rólam, mikor eljössz a te országodban! És mondá néki Jézus: Még ma velem leszel a paradicsomban.” (Luk. 23, 42-43.)  Hasonló véleményre jut a megfeszítést irányító római százados: „Bizony, Istennek Fia vala ez.”  (Mt. 27, 54.)  A jelenlévők közül is igazán kevesek voltak, akik átlátták, megértették az esemény lényegét.  

Az Evangéliumok húsvéti feltámadási híradásaiból egyértelműen kiderül, hogy a feltámadás a Minden Kegyelem Istenének közreműködésével lehetséges. Emberi értelmünkkel nem vagyunk képesek sem követni, sem megérteni a Teremtő és Megtartó Istenünk gondolatmenetét. „Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim így szól az Úr” (És 55, 8.) Itt a dolog nyitja. Ezért nem felfogható a mi behatárolt emberi értelmünk számára az, ami Teremtőnk számára egyértelmű. Ezért állhatunk értetlenül a feltámadás tényének emberi logikánk szerinti magyarázata előtt.

Arra már eleink is rájöttek, hogy a Szentháromság Egy Örök és Igaz Istenébe vetett hitünk közelebb vihet bennünket az események megértéséhez. Már az ó- és középkori teológiában is létezett az a mondás, miszerint „credo út intelligam.” [= Hiszem, hogy megértsem.] Kétségtelen, hogy a feltámadás titkához is csak a Krisztusba vetett hittel érdemes közelednünk. Akkor lehet ugyanis esélyünk a nagy titok megértésére, amely az emberek nagy része számára örökre titok marad. Legyünk hát jó reménységgel, hogy Mennyei Gazdánk a belé vetett hitünk révén valóban megajándékoz bennünket a legnagyobb kérdések megértésének örömével!

Ebben a reménységben kívánok Mennyei Atyánktól gazdagon megáldott húsvéti ünneplést minden kedves, Krisztusban hívő testvéremnek. Ünnepeljük hát felszabadultan Krisztus Urunk dicsőséges feltámadását, és reménykedjünk abban, hogy Kegyelmes Istenünk majd minket is részesít ebben a földön túli boldogságban! Erre isteni ígéretünk is van, hiszen „úgy szerette Isten e világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen Ő benne ,el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (Jn 3, 16.)      

Dr. Dr. h. c. Huszár Pál

 .

 

     

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5083
Összesen 2009. június 2. óta : 39858840