Fehérvárcsurgói Református Egyházközség Honlapja

Északi Kisköri Presbiteri Konferencia Fehérvárcsurgón beszámoló

2017-02-23 19:38:45 / Szabó Gábor

Beszámoló az északi kiskör presbiteri

konferenciájáról

Régóta vágytam arra, hogy Mezőföldön a megyei alkalmak mellett az északi kiskör presbitereinek is legyenek saját összejövetelei. Ahol tanulhatunk, ügyes-bajos dolgainkat megbeszélhetjük és épülhetünk egymás hite által. A tavalyi esztendőben Isten kegyelméből mindez elindulhatott.

Most immáron harmadik alkalommal került megrendezésre az északi kiskörpresbiteri konferenciája. A 40 fős rendezvénynek a Fehérvárcsurgói Gyülekezet adott otthont. Az alkalom közös gyülekezeti énekkel, valamint a helyi énekcsoport szolgálatával kezdődött. Az énekek egy része az elhívásról szólt, másik része pedig arról, hogy a legkülönbek is megfáradnak. Fontos tudnunk és hinnünk azt, amire a Szentírás tanít, hogy akik az Úrban bíznak, azok ereje megújul!

Az áhítatot  Jákob Judit Ibolya lelkésznő tartotta a meghívón is olvasható V. Mózes 10:12 alapján: „Most pedig, óh Izráel! Mit kíván az Úr, a te Istened tőled? Csak azt, hogy féljed az Urat, a te Istenedet; hogy minden ő utain járj, és szeresd őt, és tiszteljed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, és teljes lelkedből".  Folyamatos önvizsgálatra buzdított bennünket s arra, hogy felismerjük életünkben azokat a helyzeteket, amikor nem TELJES (szívvel, lélekkel, erővel) élettel szolgáljuk az Urat. Bátorított, hogy törekedjünk a rész, a félszív helyett az egészet, a teljeset adni Istennek, hiszen Ő is MINDENT odaadott nekünk Fiában. Ne sajnáljunk  áldozatot hozni Érte és az Ő országának ügyéért.   Ez a figyelmeztetés természetesen nem csak a presbitereknek szól, hanem minden hívő embernek. A teljes odaszánással történő szolgálathoz szükség van az Úrral való élő kapcsolatra!

Az előadást nagytiszteletű Imre Bálint esperes úr tartotta. Témája a presbiterválasztás a törvény tükrében, egyházi törvények presbiterekre vonatkozó részei. Mivel a presbiterválasztásra vonatkozó törvényekkel és határidőkkel kapcsolatban már tájékoztatást kaphattunk az őszi megyei konferencián, a fő hangsúlyt előadónk a konkrétan, presbiterekre vonatkozó törvények ismertetésére helyezte. Felhívta a figyelmünket, hogy a fogadalomtétel alkalmával elhangzik a kérdés, hogy megismertük-e a ránk (presbiterekre) vonatkozó egyházi törvényeket?  Fontosnak tartja, hogy ismerjük a gazdálkodási törvényeket, választással (presbiteri és lelkipásztori) kapcsolatos törvényeket. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy egy gyülekezetben akkor is megfelelően folyjék tovább a munka, ha a lelkipásztor megbetegszik, elköltözik stb.. A Magyarországi Református Egyház honlapján bárki számára könnyen elérhető a teljes törvénytár.
Az előadás végén természetesen kérdéseket is lehetett feltenni, mellyel éltek is a megjelentek.

A hivatalos rész zárása után a szeretetvendégség keretén belül lehetőség nyílt a kötetlen beszélgetésre is. Hiszem, hogy az alkalom ezen része legalább olyan fontos, mint az előtte lévők, hiszen a szomszédos gyülekezetek együttműködése szempontjából óriási értékkel bír a személyes kapcsolat!

Isten iránti hálával köszönöm meg minden Testvér munkáját, akik részt vettek az előkészítésben, lebonyolításban!

Istenbe vetett reménységgel várom a folytatást!

Szabó Gábor
Missziói gondnok

Galéria

DSCF8672.JPG DSCF8674.JPG DSCF8675.JPG DSCF8676.JPG DSCF8677.JPG DSCF8678.JPG DSCF8679.JPG DSCF8681.JPG DSCF8682.JPG DSCF8683.JPG DSCF8684.JPG DSCF8685.JPG Dia1.JPG Dia2.JPG Dia3.JPG Dia4.JPG Dia5.JPG