Nagybecskereki Református Egyházközség Honlapja

Nőszövetségi Közgyűlés

2015-04-16 09:58:53 / Kiss Nándor

A Nagybecskereki Református Egyházközségben megalakult a Gyülekezeti Nőszövetség, miután Bácsfeketehegyen megalakult a SzRKE Református Nőszövetsége.

Miután 2015.04.11-én, Bácsfeketehegyen megalakult a SzRKE Református Nőszövetsége, az Alakuló Közgyűlés határozata alapján, Nagybecskereken Kiss Angéla a Református Nőszövetség Bánsági Egyházmegyéjének koordinátora összehívta a Gyülekezeti Nőszövetség Alakuló Közgyűlését 2015.04.14-re.

Az imateremben megtartott Közgyűlést imaóra előzött meg, majd az egybegyűlteknek, kik 11-en gyűltek össze Nt. Kiss Nándor lelkész tartott áhítatot. Ez után Kiss Angéla koordinátor köszöntötte az egybegyűlteket megnyitotta a Közgyűlést. Megalakult a Gyülekezeti Nőszövetség és rögtön tagfelvétel is volt. Beszámolók hangzottak el a Bácsfeketehegyen tartott Közgyűlésről és előadás a nőszövetségi munkáról ma és régen. A választás is meg lett tartva, melynek során a Nagybecskereki Gyülekezeti Nőszövetség elnökévé Latinovits Gizella, titkárává Hajdú Lídia, pénztárnokává pedig Horváth Rozália lett választva. A Közgyűléssel bezárólag a Nagybecskereki Gyülekezeti Nőszövetségnek 11 tagja és 3 pártoló tagja van. Mindannyian egyeztek, hogy bizonyára idővel többen is tagosodnak, ugyanakkor megemlékeztünk azon nőtestvérekre is, akik a közelmúltban segítették és vállukon hordozták a női munkát, szolgálatot Nagybecskereken. Végezetül álljon itt egy pár ismertető tény a nagybecskereki nőszövetségi múltból.

9 nőtestvér alapította először egyházközségünkben a „Keresztyén Nőegyletet" 1897-ben. Ennek a nőegyletnek az eredeti pecsétje is fennmaradt, melynek közepén csőrében olajágat tartó repülő galamb van. 1906-ban a Lórántffy Zsuzsanna Szövetség felkérésére a „Keresztyén Nőegylet" csatlakozott a „nemzeti szövetséghez", amely 1909.06.2-3-án, Nagybecskereken tartotta évi Közgyűlését „Magyarországi Evangyéliomi Keresztyén Nőegyletek Szövetsége" néven. A „Keresztyén Nőegyletnek" 1897. decemberéből Alapszabályzata is van és a jegyzőkönyvek is megőriztettek.

Galéria

A Nagybecskereki Református Egyházközség Gyülekezeti Nőszövetsége Alakuló Közgyűlésének résztvevői - 2015.04.14.