Pályázati Lehetőségek Honlapja

Ösztöndíj a 2014/2015-ös tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatóknak

2014-08-06 15:26:55 / Refdunántúl Adminisztrátor

Kiíró: Balassi Bálint Intézet; Emberi Erőforrások Minisztériuma

Határidő: 2014.08.25

Érvényes: 2014.08.25

Tárgymutató: ösztöndíj ukrán állampolgárságú magyar nemzetiségű hallgatók számára

Pályázhat: minden olyan ukrán állampolgárságú, a Kedvezménytörvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, aki a 2014/2015-ös tanévre nappali munkarendű, magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzési formában, a jelen pályázatban meghatározott szakok valamelyikére felvételt nyert valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe

A miniszteri ösztöndíj havi összege a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 114.D. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott összegű ún. éves hallgatói normatíva 15%-a (Az egy főre megállapított hallgatói normatíva éves összege a 2014. évben 119 000 forint, ennek alapján az alap-, osztatlan és mesterképzésben résztvevők havi miniszteri ösztöndíja ennek 15%-a, azaz a 2014. évben 17 850 Ft/hó). A miniszteri ösztöndíj a nyertes pályázót a 2014/2015-ös tanév 10 hónapjában illeti meg, feltéve, hogy ezen időtartamban a pályázó az adott felsőoktatási intézmény beiratkozott, magyar állami ösztöndíjjal támogatott hallgatója.

A pályázati kategóriák és további pályázati feltételek:

1. Nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzés - 53 fő

Kiemelt előnyben kell részesíteni azon pályázókat, akik a felvételi eljárásban az adott szakhoz szükségesként meghatározott két felvételi/érettségi tárgyukból eredményes (azaz legalább elégséges vagy annak megfeleltethető eredményű)

- magyarországi közép szintű, és/vagy

- magyarországi emelt szintű, és/vagy

- ukrajnai független vizsgaközpontban (tesztközpontban) letehető

érettségi vizsgákat tettek le.

2. Egyházi nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzés - 6 fő

E pályázati kategória teológiai, vagy egyéb egyházi tevékenységhez kapcsolódó alap- és egységes (osztatlan) képzés (teológia-lelkész, kántor, katekéta-lelkipásztori munkatárs stb.) ösztöndíjazására vonatkozik.

A megpályázható szakokat a http://www.felvi.hu honlap szakkeresőjének képzési terület szerinti funkciója tartalmazza (hitéleti képzési terület szakjai). A fentieken túl pályázni lehet még a szociális munka (BA) alapképzési szakra, amennyiben a pályázat beadásakor a pályázó rendelkezik valamely kárpátaljai magyar egyház püspöki (vagy azzal egyenértékű) ajánlásával. Nem lehet pályázni azonban a református felekezeti katekéta-lelkipásztori munkatárs szakokra, tekintettel arra, hogy 2012/2013-as tanévtől a Sárospataki református Teológiai Akadémia e képzést Kárpátalján kihelyezett (székhelyen kívüli) képzésként hirdeti meg.

Nem pályázhatnak azok a szociális munka szakra felvételt nyert személyek, akik magyarországi vagy szülőföldi felsőfokú oklevéllel rendelkeznek (e kitétel nem vonatkozik a teológiai, vagy egyéb egyházi tevékenységhez kapcsolódó, a http://www.felvi.hu honlapon a hitéleti képzési terület szakjaira). A pályázóknak továbbá meg kell felelniük az 1. pályázati kategóriánál (nappali tagozatos alap- és egységes /osztatlan/ képzés) ismertetett egyéb feltételeknek.

3. Nappali tagozatos mesterképzés - 27 fő

4. Művészeti tehetséggondozó ösztöndíj (nappali tagozatos alap-, egységes /osztatlan/ és mesterképzés - az ukrán, szerb, horvát és szlovén állampolgárságú jelentkezők együttes kerete) - 20 fő.

1. Pályázni a Balassi Intézet elektronikus ÜGYFÉLKAPU felületén keresztül lehet:
http://sao.bbi.hu
2. Az adatlap kitöltését követően a rendszer a pályázó adatait tartalmazó PDF típusú dokumentumot készít, melyet a pályázó az ügyfélkapu felületén a nyomtatványai között talál.
3. A pályázat csak akkor érvényes, ha a pályázó a PDF file-t kinyomtatva és saját kezűleg aláírva postai úton, vagy személyesen benyújtja a kötelezően csatolandó mellékletekkel együtt és határidőig a megjelölt elérhetőségen.

További részletek:

http://www.balassi-intezet.hu

egyéb