A Rédei Református Egyházközség Honlapja

Mozgalmas vasárnap

2017-09-19 15:35:48 / Barta Zsolt

2017. szeptember 17.

 

Mozgalmas vasárnap. Talán így lehetne jellemezni ezt a napot, amelyet az Úr készített számunkra.

 

 

 

 

 

A délelőtti istentiszteleten tartottuk a hittanévnyitót, melyre a hittanosok fele és számos család eljött. Énekkel, gitárral, versmondással szolgáltak a gyerekek. A hitoktató pedig a lélek gyümölcseiről tanította őket.

 

 

 

 

 

Délután két órakor indultunk a Magas-Bakonyi gyülekezetek közös reformármációs istentiszteletére Dudarra. Az értünk küldött buszra Bakonyszentkirályon és Cseszneken is szálltak fel református testvéreink.

 

 

 

 

 

Az ünnepség igehirdetéssel kezdődött, melyben Dr. Barta Zsolt a reformációra emlékezve kiemelte a szabad akarat gondolatkörét, és az Ige alapján magyarázta el a szabadság és rabság közötti különbséget. Amikor szabadok akarunk lenni és azt tesszük, amihez kedvünk és lehetőségünk van, akkor legtöbbször szolgaságba kerülünk, bűnök foglyává válunk. Igazán szabadok úgy lehetünk, ha az életünket Jézus Krisztushoz kötjük, az Ő követésére kötelezzük el magunkat.

 

 

 

 

 

Ezután Balogh István, a dudari gyülekezet gondnoka tartott előadást arról, hogy a Remormáció 500 éves örökségét hogyan tudják őrízni és továbbadni a presbiterek. Beszédében kitért arra is, hogy 400 éve alakult meg Dunántúlon az első presbitérium, idén pedig presbitereket választanak  a Magyarországi Református Egyház összes gyülekezetében.

 

 

 

 

 

Az alkalom úrvacsoraosztással lett teljes.

 

 

 

 

 

 

A kijáratnál egy hűtőmágnest kapott ajándékba minden jelenlévő, mely a Reformáció 500. évfordulójára emlékeztet.

 

 

 

 

 

 

A templom udvarán álló gyülekezeti házban hidegtálak és sütemények vártak minket, hogy a személyes beszélgetésre és ismerkedésre is sor kerülhessen.

 

Köszönjük a szervezőknek és a házigazdáknak ezt az ünnepséget és a találkozási lehetőséget.

 

Barta Lívia

 

 

 

 

 

A délelőtti hittanévnyitón elhangzó versek és gyerektanítás:

 

Túrmezei Erzsébet: Ezerszínű őszben

Megváltóm, ezerszínű őszben
dicsérlek téged.
Bár ezerszínű lehetne az ének!

Izzó-lángoló vörös színűvel
magasztalnám értem hullt, drága véred.
Aranyló színűvel szereteted,
bronzszínűvel minden nap új kegyelmed.
Nincs annyi színe az ősznek,
amennyi a csodálatos Tebenned!

Ezerszínű magasztalással
szeretnék hálát adni neked,
dicsérni és áldani téged!
Fogadd el ezt az őszi éneket!

 

Kedves Gyerekek!
Nézzétek ezt a kosarat. Mivel van tele roskadásig? (körte, alma, dió, szőlő, barack, szilva, krumpli, paradicsom, paprika, hagyma, tök, levendula virág...) Olyan színes zamatos gyümölcsökkel, színes termésekkel, melyeket Isten a nyári napsütésben megérlelt nekünk. És most, amikor hűvösödik az idő, színesednek a levelek, még élvezhetjük ezeknek az ízét, feltölthetjük testünket vitaminokkal ezekből. Legyünk hát nagyon hálásak értük!

Ám ide kosár mögé elrejtettem másfajta gyümölcsöket is. Néhányan kijöhettek, hogy megtaláljátok őket itt a kosárban. Olyan gyümölcsök ezek, amelyeket Isten nem kint a fákon, hanem itt benn a szívünkben érlel meg. Úgy hívják őket, hogy a lélek gyümölcsei. Tudtok ezek közül néhányat mondani? Pl: szeretet, öröm...  Tudja valaki, hogy hányat kell megtalálni? (9) (különböző gyümölcs formájú papírlapokra írva és összehajtogatva a nevek)
Mutassátok fel őket abban a sorrendben, ahogy a Bibliából felolvasom: „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás."
Mondjuk el együtt is mindannyian! (Megismételni együtt.)
Olyan jó tulajdonságok, olyan viselkedési formák/normák ezek, amelyek segítenek minket a keresztyén/hívő életben. Segítenek minket abban, hogy másokkal és Istennel is jóban legyünk. (Van-e olyan közte, amit nem értetek? Pl: hűség, szelídség, önmegtartóztatás... Röviden megmagyarázom.)

Isten azt szeretné, ha mindannyiunk életében megérlelődnének ezek a gyümölcsök, ha mindenki tele lenne ilyen jó tulajdonságokkal. Fontos tudni, hogy NEM a mi erőlködésünkből lesz bennünk még több szeretet, még nagyobb öröm és még teljesebb béke..., hanem Isten kegyelméből. Átjár bennünket a Szentlélek erejével, hogy képesek legyünk nem visszaszólni, amikor piszkálnak, megfékezni indulatainkat, amikor csipkelődni és rugdosni kezdenénk..., hogy képesek legyünk türelmesen várni, kedvesnek lenni és jót tenni mindenkivel. És így tovább. Isten a Szentlélek erejével növeli a mi hitünket és megérleli bennünk a Lélek gyümölcseit.
Most ősz van, a betakarítás és a hálaadás ideje, vagyis megköszönjük Istennek, hogy ebben az évben is elegendő gyümölcs és zöldség termett. Ugyanakkor kérjük őt, hogy a Lélek gyümölcseit is érlelje meg. Legyen ez a tanév a lelki növekedés és gyümölcsérés ideje! Úgy tekintsünk ennek a tanévnek minden hittanórájára, minden istentiszteletére vagy más összejövetelére, mint ami alkalom arra, hogy Isten érlelje bennünk a szeretetet, az örömöt, a békességet, a türelmet, a szívességet, a jóságot, a hűséget, a szelídséget és az önmegtartóztatást. Ámen.



Túrmezei Erzsébet: Az Úr Jézus fái

Ott a kedves őszi
napsugárba kint,
gyümölcstől hajol meg
a fák ága mind.

Gazdagon, bőséggel
termett meg mindenik.
Hű kertészünk szíve
úgy örül nékik.

Az Úr Jézus fái
emberéletek.
Én is az ő kedves
fája lehetek.

Kertjébe fogadta
kicsiny életem,
S csupán egy a vágyam
azóta nekem:

Hogyha majd megérint
az ősz hideg szele,
állhassak előtte
gyümölccsel tele.


Galéria

DSC05395.JPG DSC05398.JPG DSC05401.JPG DSC05403.JPG DSC05404.JPG DSC05407.JPG DSC05409.JPG DSC05411.JPG DSC05421.JPG DSC05423.JPG DSC05426.JPG DSC05427.JPG DSC05428.JPG DSC05431.JPG DSC05435.JPG DSC05439.JPG DSC05457.JPG DSC05452.JPG DSC05418.JPG