Kaposvári Református Egyházközség Honlapja

2020.07.03.

2020-07-03 09:19:59 /

Július 3.

„…egy embernek száz juha van és eltéved közülük egy…" (Máté 18, 12)

Jézus szeretett mezőgazdasági képeket használni példázataiba, hiszen ezeket az átlag emberek is el tudták képzelni, bele tudták helyezni magukat. Mai napi igénkben juhokról és pásztorról beszél a Mester a sokaságnak. Volt egy pásztor akinek száz juha volt és eltévedt közülük egy. A pásztor ott hagyta a kilencvenkilencet, azért hogy elmenjen azért az egyért. Lehet erre a példázatra úgy is tekinteni, mint egy matematikai szöveges feladatra. Két szemszögből szeretném választott igémet körbeejárni.

Az egyik, hogy 100-ból egy az 99. Egy kivonás található itt. Kivonta magát egy juh a többi közül és elkóborolt, elkószált, bolyongott ott a hegyekben. Ez történik a mi életünkkel is, ha kivonjuk belőle azt az erőt, ami segít, ami terelget minket. Nem mást, mint Istent. Sokszor előfordul ez az életünkben, hogy eltávolodunk. Nem szándékosan fordítunk hátat, nem akarjuk azt, hogy távol kerüljünk, de mégis megtörténik velünk. Ott van a kísértés, hogy nem olyan nagy baj az. Most nincs kedvem templomba menni. Egy alkalmat ki lehet hagyni, nem olyan nagy baj az. Szeresd felebarátodat, mint magadat. Csak egy kicsit verem át, egy kicsit kérek érte többet, mint amennyit ér, nem olyan nagy baj az. De! Igen is nagy, mert egyre több ilyen apróságot követünk el, annál messzebb kerülünk a mi Megváltónktól. Mert egy pici bűn meg még egy pici bűn, az már kettő.

A másik matematikai tény, számunkra egy kicsit szokatlan: az 1 több, mint a 99. Ugyanis a történetben a pásztor nem azért izgul, hogy mi lesz a 99-cel, hanem azért mi lesz azzal az egy elkóborólttal. Nem voltam sose jó matekból, de akárhogyan is nézem, a 99 több, mint az 1. De Istennél sokszor az egy többet ér a maradéknál. Igen, vannak pillanatok, amikor borul minden ésszerűség és minden matematikai tény. Jézusnak fontosabb az eltévedt, mint a 99, aki éppen a helyén van.

Ha emberi szemmel nézzük, akkor jó az arány, 100-ból csak egy morzsolódott le. De milyen nagy kegyelem számunkra, hogy Isten nem így gondolkodik. Mert számára nem a mennyiség a fontos. Ő azt szeretné, hogy minden egyes emberre odafigyeljünk. Pontosan ezt tette Jézus is. „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek.”( Máté 9,12) Isten nem azért küldte el Egyszülött Fiát, hogy azokkal foglalkozon, akik már a helyükön vannak, hanem azokért, akik még kóborolnak, bóklásznak a hit útján. Véssük ezt a két matematikai tényt az emlékezetünkbe: ne vonjuk ki magunkat Isten szeretetéből és az egy néha több a 99-nél. Ámen

(Szabó Gergely)