Tatabánya Óvárosi Református Egyházközség Honlapja

Imádság

2020-03-21 21:27:59 / Hamar László

A wuhani koronavírus mindannyiunkat kihívás elé állít. Néhány imádságot olvashatunk alább.

 

Hamar László

A koronavírus, ha nem is kértük, fontos tanítást ad nekünk. Azzal szembesít bennünket, hogy törékenyek vagyunk. Hogy egyedül nem megyünk semmire, hogy rászorulunk Istenre és egymásra. Hogy vannak dolgok az életben, még ha szabad szemmel nem is láthatók, amelyek legyőzhetnek minket. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy törékenységünkben is szeretve vagyunk. Igazából nem mi vagyunk az életünk irányítói. Hiszen ki az közülünk, aki bármit is tehetett azért, hogy létezzen? Egyedül Isten tudta és akarta, hogy legyünk. Arra teremtett, hogy fel tudjuk ismerni: egyedül semmire sem vagyunk képesek. Emberségünk lényege, hogy belássuk ajándék-voltunkat, törékenységünket, azt, hogy az Istennek köszönhetjük az életünket és mindent; amik vagyunk, amink van. Ő életadó szeretetével, kegyelmével megelőzi a gondolatainkat, a cselekedeteinket. Ezért reményünket az Úrba helyezve jó, ha felismerjük, nem az életünkért kell aggódnunk, hanem azért, ami az életünket Életté teszi. Azért, amit semmilyen vírus meg nem támadhat.

Fontos, hogy a szívünk ebben a nehéz helyzetben se hűljön ki. A fizikai kontaktusok ideiglenes korlátozása miatt meg ne fogyatkozzon bennünk az együttérzés, a szeretet, a cselekvés a másikért.

Keressünk egymáshoz új utakat! Ha szükséges, a mobiltelefon, a Messenger, a chat csatornáit használjuk még inkább arra, hogy tudatosítsuk a másik emberben: nincs olyan helyzet, olyan vírus, ami elszakíthat bennünket egymástól és Istentől. Ne arra panaszkodjunk, hogy ha a másik sem hívott, akkor én sem hívom, hanem tegyük meg mi az első lépést! A másik ember a cselekvésünk révén érezze: Isten szereti őt, nem hagyta magára.

___________________________________________________________________

Mi, akik nem vagyunk orvosok, és más módon sem tudunk felelősséget vállalni a helyzet kezelésében, egyelőre nem tehetünk többet, mint hogy imádkozunk a betegekért, az egészségügyi dolgozókért, magunkért, és szeretteinkért.

Keresztyénként imádkozzunk:

·        hogy a hatóságok hatékony intézkedéseket hozzanak az emberek védelmére

·        a betegekért, hogy Isten adjon erőt nekik és családtagjaiknak ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz pillanatokat

·        az orvosokért és az ápolókért, akik közvetlenül gyógyítják ezt a betegséget: adjon nekik Isten egészséget és bölcsességet a betegekkel való munkában

·        különösen azokért a kutatókért, akik a gyógymódot igyekeznek keresni. Világosítsa meg őket a Szentlélek, hogy megtalálják a választ a gyógyításra

·        a politikai vezetőkért: Isten segítse őket, hogy az emberek egészségét minden gazdasági és politikai szempont elé helyezzék

·        az információ átláthatóságáért, az álhírek terjedésének akadályozásáért.

___________________________________________________________________

Uram, eléd hozzuk betegeinket - vigasztalásért és gyógyulásért fohászkodunk. Legyél közel a szenvedőkhöz, a haldoklókhoz. Vigasztald a szomorkodókat. Adj bölcsességet az orvosoknak, kutatóknak; erőt minden nővérnek és betegápolónak ehhez a különösen nagy terheléshez. Imádkozunk mindazokért, akik szenvednek a pániktól. Imádkozunk a viharban békességért, tisztánlátásért. Azokért, akik nagy anyagi károkat szenvednek.

Jóságos Atyánk! Mindenkit eléd hozunk, akinek karanténban kell lenniük. Magányosak, és senkit sem tudnak átölelni. Töltsd el szívüket szelídséggel! Kérünk azért, hogy ez a járvány visszahúzódjon! Tégy minket hálássá minden egészséges napunkért.

Ne engedd, hogy elfelejtsük: életünk ajándék. Hogy egyszer meg fogunk halni. Hogy nem tudunk mindent kontrollálni. Hogy csak te vagy örök. Hogy az életben annyi lényegtelen dolog van, ami gyakran túl hangosnak és fontosnak tűnik. Tégy minket hálássá mindazért, amit krízisek nélkül olyan könnyen figyelmen kívül hagyunk. Bízunk benned. Ámen.