Tatabánya Óvárosi Református Egyházközség Honlapja

Közlemény a háborús rászorulók felé való diakóniáról

2022-03-04 18:35:53 / Hamar László

Gerecsei Zsolt, a Tatai Egyházmegye esperese, Szilágyi Hajnalka Tatabánya-Bánhidai lelkipásztor, az egyházmegye diakóniai előadója, és Steinbach József püspök közleményének kivonata.

Az ukrajnai helyzet miatt rászorulók (kárpátalján maradók és onnan elmenekülők egyaránt) számára a Szeretetszolgálattal egyeztetve az alábbiakban tájékoztatjuk a Testvéreket:

 

1, Természetbeni felajánlások: A Szeretetszolgálat az alábbiakat kéri elsősorban: tartós élelmiszer (olaj, liszt, cukor, száraztészta), melegétel-konzerv, higiéniás termékek, pelenka, tisztasági betét, pokróc, takaró, kisgyermek ruha és cipő. Egyházmegyénkben a központi gyűjtőhely: Tata (Köszönet érte a gyülekezetnek és lelkipásztorainak). Azért, hogy a tataiak türelmével ne éljünk vissza, március 10-12 között (csütörtök- szombat) juttassuk el oda az adományokat. Minden valószínűség szerint az akció tovább is tart, a később érkező adományokat egy másik alkalomra összpontosítva szedjük össze. Az egyházkerületi gyűjtőpont pedig Alsóörs. (+36 30 431 1720 - Kálmán Csaba)

 

2, Szállásfelajánlás:A Szeretetszolgálat azt kéri, hogy a karpataljaert@jobbadni.hu címre küldjék a felajánlásokat, megjelölve a felajánló nevét, elérhetőségét, a szálláshely címét, illetve a befogadóképességet (férőhely). Továbbá azt is, hogy van-e orosz/ukrán nyelvtudás. Ezután várják meg, amíg ők jelentkeznek, hogy egy adott szálláshelyre mikor, hogyan, kik érkeznek. (A számos előírás betartása és a gördülékeny koordináció miatt.) Az egyházmegye több gyülekezetében már most is laknak menekültek, van, ahol rokonoknál, családtagoknál, van, ahol szervezett szálláson. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg róluk sem, hiszen akár hosszabb időn át is el kell látni őket. Ha vannak ilyenek a gyülekezeteitek látókörében, külön is fordítsatok rájuk gondot, akár a befogadó családok támogatásával is. Minden bizonnyal fontos szolgálat lehet a nálunk magukat meghúzók meglátogatása, lelkigondozása is.

 

3, Pénzbeli adományok: Steinbach püspök úr kiemelte, milyen felemelő az összefogás egyházkerületünkben. Az 1358-as adományvonal hívásával 500 Ft-tal támogatható a Magyar Református Szeretetszolgálat. További információ a kapcsolódó linken található.

 

4, Ne szűnjünk meg imádkozni a békéért, magyar testvéreinkért, minden menekültért, szenvedőért, gyászolóért; könyörögjünk a világ vezetőiért, a megoldásért, és meg ne restüljünk a segítő cselekvésben! Kérjük Isten Lelkét, adjon hitet, ébredést eltévelyedett világunkban!

 

Szilágyi Hajnalka lelkipásztor asszony is kereshető a szeretetszolgálattal kapcsolatban; Tatabányán menedékre találtak többen is, köztük kisgyermekes család is.

Kapcsolódó link:
http://www.jobbadni.hu/