Dél-balatoni Református Régió

Kapoly látta vendégül reformációi ünnepségünket

2013-11-21 11:12:18 / Iván Géza

2013. október 31-én a Kapolyi Református Egyházközség adott otthont a Dél-Balatoni Református Régió reformációi megemlékezésének. A kapolyi református templomunk majdnem zsúfolásig megtelt, ahol a régió lelkipásztorai és a régió gyülekezeteinek tagjai közös ünneplésben adtunk hálát Istennek.

 

A reformáció emléke több évszázadon áthaladva, a mában is erős,  csillagként ragyog fel Nagy-Magyarország hegyei, templomai felett. Erős, mert a távolt hazavitte az ige érthető szavában, és ragyog, mert igazságra tanít.

Nagy öröm volt számunkra, hogy megszervezhettük a régiós reformációi megemlékező istentiszteletet. Öröm volt, ami a gyülekezet arcán felragyogott és lelkes készülődésükben meglátszott: kicsiktől nagyokig, fiataloktól idősekig mindannyian szorgos kezekkel készültünk október 31-re.

Három része volt a reformációi megemlékezésnek. Az első, fő része az úrvacsorás istentisztelet, ahol a Somogyi Református Egyházmegye esperese, Nagy Csaba hirdette az Igét. A liturgiai szolgálatot gazdagították Apostol Anna Klára, Sándor Zsuzsa Noémi, Bozsoki Sólyom János, Karikó Zoltán, Koncz Gáll László, Hajdú Zoltán Levente, Ficsor Gábor Andor, Szigethy Szilárd és Sándor Zoltán, a régióban szolgáló lelkészek.

Az istentiszteleten elhangzó énekeket az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola rézfúvósai kísérték Demény István tanár-presbiter vezetésével, akik igen gazdaggá, emlékezetessé tették ezt az alkalmat.

 

 

A köszöntések során Pór Jolán, kapolyi önkormányzati képviselő örömmel köszöntötte a közelről és távolról érkezett gyülekezeteket, majd Hajdú Zoltán Levente szóládi református lelkipásztor, a Dél-Balatoni Református Régió elnöke ékes szavakkal köszöntötte a megjelent testvéreket, amikor a hit útjára és annak cselekvésére buzdította az egybegyűlt közösséget.

Az ünnep vendége volt Szabó Szilárd, az enyingi Tinódi igazgatója, történelem-földrajz szakos tanár a reformáció terjedését segítő tényezőkről tartott . Tíz pontban összefoglalva ismertette a reformációt segítő tényezőket. Élmény volt hallgatni előadását.

Az istentisztelet végén Faragó László, a Kapolyi Református Egyházközség gondnoka lelki szavaival tartotta meg ünnepi köszöntését, és adott hálát Istennek az egybegyűlt gyülekezetért. Gondnokunk régi kívánsága volt, hogy a templom egyszer zsúfolásig teljen az ünneplő közösséggel. Köszöntőjében ott volt a lelki öröm és a háladás.

Az ünnepség második része, a Kapoly utcáin végighaladó fáklyás felvonulás volt. Hosszú sor kanyargott végig Kapolyon. Az ünneplő emberek fáklyával a kezükben, a fáklyák fényében zsoltárokat és dicséreteket énekeltek, melyet az enyingi rézfúvósok tettek még ünnepélyesebbé.

 


A harmadik rész a szeretetvendégség volt. Kapoly művelődési háza fogadta a fáklyás felvonulásról érkező reformátusokat, evangélikusokat, és mindazokat, akik velünk együtt ünnepelve emlékeztek. A Művelődési Házban megterített asztalok finom falatokkal hívogatták a templomból és a fáklyás felvonulásról érkező sereget. Köszönet illeti az előkészítésben serénykedő híveket.

 

 

Soli Deo Gloria!

Sándor Zoltán
református lelkész