Mezőföldi Református Egyházmegye

Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozó Dégen

2013-11-15 05:03:25 / Polgár Tibor

2013. november 9-én egy szép napsütéses reggelre ébredtünk,  és 9 órakor már Dégen vendégeskedtünk. Nagy szeretettel vártak minket, na meg persze finom, meleg teával és pogácsával. A regisztráció után mindenki ismerkedett vagy a már régen nem látott ismerősökkel beszélgetett, amíg nem kezdődött el az éneklés.

 

Budapestről érkezett a REFISZ csapat, akik már harmadszorra jöttek el missziós útjukkal hozzánk. Első alkalommal a barátságról, majd a családról, most pedig a függőségről volt szó. „A függő játszma"- szerepelt a plakáton.

 

Az áhítaton szó volt a káros szenvedélyekről, függőségekről, mint például a mai fiatalok kedvencéről a facebook-ról, de ugyanúgy a tévé, a számítógépes játékok, a munka, az alkohol, a cigaretta, és a drog is rabjává tehet minket. Ezek azok a dolgok, amikről azt hisszük, hogy kitölthetik az űrt a szívünkben. De nem!  Ez az űr egy Isten alakú űr. Semmi és senki más nem pótolja, nem illeszthető bele "szívünk puzzle"-jébe, mint maga Isten. Ő az, aki szeretetet ad, és Ő általa adhatunk mi is szeretetet. Ő az, aki mindig ott van nekünk. Isten szeretete olyan mint a Nap, állandó és változatlan. Neked csak rá kell jönnöd arra, hogy ezt a szeretetet semmi nem veheti el.

 

Az áhítat után kiscsoportokra oszlottunk. Egy kis játék után  megbeszéltük az eddig hallottakat. Mi azt fejtegettük tovább, hogy a függőségeknél hol van a határ, és igazából nem a mennyiségtől függ, hanem attól, hogyha nemet kell rá mondanod, képes vagy-e megtenni. Például, ha valaki nagyon szeret néptáncolni és nagyon sok időt fektet bele, egyáltalán nem függő.  Sőt, neki célja van azzal, tehát pozitív dolgok fogják érni általa.

     

Rájöttünk, hogy a lustaság egy olyan dolog, amiből könnyen adódik, hogy a fontos dolgok helyett unalmunkban értéktelen dolgokkal foglaljuk le magunkat, netán a végén még rabjaivá is válhatunk. Beszélgetéseinkben pedig mindig visszacsengett a lustaság szó.

   

A kiscsoportok után készült egy csoportkép, majd elfogyasztottuk a házigazdák által készített nagyon finom gulyáslevest. Az ebéd után jól esett egy kis mozgás. Játék közben végig együtt kellett működni másokkal, jó ismerkedős és csapatépítős része volt ez a napnak. Mikor már majdnem mindenki kimelegedett, visszamentünk és ismét énekeltünk. Gyönyörűen szólt együtt a gitár és a hegedű, illetve a közös ének.

  

Ezután egy bizonyságtételt hallhattunk. Isten által az alkoholizmusból szabadult férfi ma családjával újra együtt élő, boldog ember kisebb-nagyobb problémákkal, amiket sajnos a mai világ hoz magával minden egyes ember életében.

  

A REFISZ-es fiatalok még egy pantomim előadással is megleptek minket, amiben a gonosz sátán az áldozatát a függőségek rabjává tette, de ő végül befogadta szívébe Jézust, és látta, ahogyan meghal érte, a bűneiért, végül Istentől örök életet kapva boldog ember lehet. A záró imádság után senki nem mozdult, így még búcsúzóul elénekeltük a Rejts most el kezdetű ifjúsági éneket.

   

Nagyon szépen köszönjük ezt a csodás napot a REFISZ csapatának, a házi gazdának, Imre Bálint bácsinak és persze az Úr Jézus Krisztusnak, aki nélkül mindez nem mehetett volna végbe.

  

 

Nemes Noémi

Galéria

WP_20131109_012.JPG WP_20131109_017.JPG WP_20131109_019.JPG WP_20131109_028.JPG WP_20131109_030.JPG CIMG2305.JPG CIMG2308.JPG CIMG2310.JPG CIMG2311.JPG CIMG2313.JPG CIMG2318.JPG CIMG2322.JPG CIMG2324.JPG CIMG2331.JPG CIMG2334.JPG CIMG2338.JPG CIMG2339.JPG CIMG2342.JPG