Mezőföldi Református Egyházmegye

A Szabadság Krisztusban kurzus eddigi tapasztalatai Magyaralmáson

2014-10-22 04:21:46 / Polgár Tibor

 

 

2014. október 13-án egy szép őszi estén, a Magyaralmási Református Egyházközség gyülekezeti házában összejött egy tucatnyi ember, hogy jó hangulatú beszélgetésen elmondja benyomásait, tapasztalatait Jeff testvérnek. A rendezvény egy ismert gitáros Istent dicsőítő énekkel kezdődött.

 

Jeff Angliából érkezett, és arra volt kíváncsi, hogy az általa Magyarországra eljuttatott Szabadság Krisztusban kiadvány bibliaiskola-szerű kurzusban történt tanulmányozásáról, feldolgozásáról, ennek kapcsán a Szentlélek által az emberekben elvégzett változásról mi az érintettek véleménye.

 

Angliában ők házi bibliaóraszerűen vezetnek feleségével ilyen kurzusokat, és tudni akarták, hogy itt Magyarországon, Isten az Ő Szentlelke segítségével mit fog kezdeni ezzel az anyaggal.

 

Otthon, a tanfolyamokon azt tapasztalták, hogy az emberek lépésről-lépésre lettek élő hitűek és váltak szabaddá a Krisztus igéjének tematika szerinti megismerésével, időkorlát nélküli, kiscsoportban történő megvitatásával, elfogadásával.

 

Vizy Antal, aki kísérte a vendéget és fordította szavait elmondja, hogy Székesfehérváron egy baptista gyülekezetbe járnak feleségével, ahol találkoztak a bibliaiskolai tananyag bibliaóraszerű tanulmányozásával. Ők is látják, ahogy ott, az emberek változása által teremnek a gyümölcsök, és örülnek neki.

 

Vizy Antal feleségére, Hildegárdra is nagy hatással volt a Szabadság Krisztusban anyag kötetlen beszélgetés keretében, a csoport önmaga által megszabott ütemében történt megismerése. A tananyagból az Atyáról szóló táblázatot, és a bűn – bűnvallás - újra bűnbe esés körforgása megismerésének fontosságát emeli ki.

 

Magyaralmáson idén Polgár Tibor helyi református lelkész szeretetteljes bíztatásával indult a kurzus. Hangsúlyozza, hogy az együtt növekedés öröme nagyon jó. A pásztor további apró örömei, hogy a helyben lakó Györök Bernadett testvérünk először a kurzuson tett bizonyságot Isten mellett, majd ezt a gyülekezet nyilvánossága előtt is megismételte. Minden alkalommal valaki felkészül a kurzuson a soros témából, majd közösen megbeszélik, kérdeznek, kitárgyalják. Nem a lelkész irányítja a beszélgetést. Akkor is jól működött, ha akadályoztatása esetén távol maradt.

 

Szántó Gyuláné megbízott gondnok már idősebb korosztályú, de szívesen jár szombatonként este 6 órára a bibliaiskola-szerű alkalmakra. Amikor valami ok miatt kimaradt, már hiányzott számára.

 

Viniczai József örül a lehetőségnek, a kurzus általi hitben való növekedésnek. A Szabadság Krisztusban cím pedig megragadó, érdekes lehet az ember számára. Számára személyesen sokat adott eddig a szombati bibliaórák helyén megtartott, az esetenként 2-2,5 órás alaklom, pedig még a közepén tartanak, a munkafüzetszerű útmutatónak. A hitmélyülés mellett megismerték egymást is a kiscsoportban, és tükröt tudnak tartani maguknak.

 

Viniczainé Etelka (a feleség) idő hiányában nem tud rendszeresen járni, érdeklődő, de örömmel jött, és a gyülekezetben aktívan éli meg hitét.

 

Lengyel László eredetileg katolikusként, a szomszéd faluból jár át feleségével, fiaival együtt a magyaralmási gyülekezet református istentiszteleteire, és a Szabadság Krisztusban kurzusra. Sok éven át együtt dolgozott Viniczai Józseffel, majd egy baráti találkozáson elfogadták a meghívást, „látogassák meg a magyaralmási gyülekezetet, indul egy komolyabb lelki élet.” Egy éve adventkor átjöttek, itt maradtak, majd tavasszal bekapcsolódtak a kurzusba. Sok évvel ezelőtt tartoztak hitéleti közösséghez, amely már nem élő, de most ismét vágyakoztak élő közösség után. Hangsúlyozza még az ökumené fontosságát, miszerint felekezettől függetlenül egyek vagyunk Krisztusban, és azt is, hogy ők annak idején nem egyik napról a másikra, hanem hosszabb idő alatt tértek meg. Örülnek a csoport létrejöttének, és hagyják magukat a Szentlélek által vezetni.

 

Szántó Eszter három gyerekes édesanya, munkahelyén találkozott az anyaggal, és „hozta haza”, javasolta magyaralmási alkalmazását. A református gyülekezetben kántor, és szívügye a diakóniai szolgálat is. Az anyagot pár hónap „pihenő” után kezdték módszeresen tanulmányozni, miután a kiscsoport a Szentlélek által munkálkodva önkéntes elhatározással létrejött.

 

Lengyelné Tünde örömmel mondja, hogy itt Magyaralmáson a gyülekezetben végtelen nagy szeretettel fogadták őket. Ez erőt adott az ökumenéhez, és érzi, a kurzus segítségével is jó úton haladnak.

 

Sántha Elekné rendszeresen gyülekezetbe járó, hívő ember, ám idő hiányában jelenleg nem tud részt venni a kurzuson. Számára most csecsemő unokájára tekintettel legfontosabb missziós terület a család. Érdeklődőként kísérte el férjét a beszélgetésre, aki presbiter a gyülekezetben.

 

Sántha Elek Polgár Tibor lelkész invitálására érkezett, és aktív dolgozóként, idő hiányában szintén nem rendszeres résztvevője a kurzusnak. Ám élő hitű embernek tartja magát. A templomba járástól évtizedes lelki harcok árán vezetett útja feleségével közösen annak idején az élő hitre jutáshoz, a Jézus Krisztus egyházához való tartozáshoz. Klaus Douglas-szal együtt (Új reformáció című könyv szerzője) vallja, hogy koronként a forma változik, de a krisztusi középpont mindig azonos már kétezer év óta. A Szabadság Krisztusban kurzust is egyfajta útkereső formának, nagyon jó kezdeményezésnek tartja.

 

Polgár Tibor összefoglalásul elmondja, nagyon örül a csoportnak. Minden gyülekezetben létezik egy hívő mag. Itt tényleg konkrétan megélhetjük, hogy egymás hite által növekedünk. Van az alkalmainkon hitbeli növekedés, éneklés, dicsőítés. A kurzus befejezésével egyre inkább szolgáló közösség leszünk.

 

Lengyel László, csoportunk gitáros tagja szerint nagyon életszerű, realisztikus a kurzus, és jó az együtt haladásra szolgáló kis munkafüzetszerű könyv.

 

Vizy Antal, angol vendégünket kísérő testvérünk a maga csendes hangján kijelenti, megkötözöttségeinktől szabadabbak lettünk, felszabadultunk, a kurzust már befejezett, baptista segédlettel létrejött székesfehérvári csoportban is. Igazi lelki közösség képződött, barátságok, kötelékek jöttek létre emberek között. Azt is értjük, hogy a másik ember lelkileg hol tart jelenleg. A Szabadság Krisztusban bibliaiskola-szerű képzés által (a tagok kisugárzása és így a Szentlélek munkája következtében) is épült a helyi gyülekezet.

 

Angol vendégünk záró, csoportot vezető imádkozása előtt hangsúlyozza, nagyon örül a beszélgetésnek. Isten munkálkodik mindannyiunk életében és ez a legfontosabb. Mindegy, hogy milyen felekezeti háttérből jöttünk, mert az Ige azt mondja, egyek vagyunk a Krisztusban. Ámen.

 

 

Lejegyezte: Sántha Elek presbiter