Mezőföldi Református Egyházmegye

Könyvismertető - Sükös Pál: A keskeny úton

2016-09-26 12:02:39 / Polgár Tibor

 

 

Óriási könyvélményem volt nemrégiben, s ezt szeretném veletek megosztani. Egymás után kétszer is elolvastam ezt a könyvet, annyira tetszett. Ez egy regény, melynek főhőse egy lelkész, és bár nem életrajzi regény, de valós történéseken alapul. Az íróról, Sükös Pálról annyit, hogy református lelkész volt, 1917-ben született Diósgyőrött. 1972-ben, 55 évesen halt meg. Könyvében a századközépi magyar lelki ébredésből dolgoz fel megtörtént eseményeket érdekfeszítő regény formájában. Könyve bizonyságtételnek is tekinthető. A regényt úgy szeretném bemutatni, hogy rövid idézeteket választok ki, és írok le ide nektek. A főhőst Székely Ivánnak hívják. A regény elején éppen megérkezik a faluba, ahová lelkésznek hívták a teológia elvégzése után.

 

Mint kiderült, a templomban voltak ún. hívők és vallásosak. Iván nem kedvelte a hívőket. Túlzóknak, fanatikusoknak tartotta őket. Mintha csak nekik lenne élő, személyes kapcsolatuk Istennel… És ő? Aki kívülről ismeri a Bibliát és kitüntetéssel végzett a teológián… Ő talán túl keveset tud Istenről? Ivánnak szemére vetették, hogy „Nem lehet Istenhez szájjal közelgetni úgy, hogy közben szívünk távol van Tőle.” A templomban szakadás történt: a hívőket elküldte Iván. Ezután élete egyre csúfabbá, egyre istentelenebbé vált. Alkoholista lett, lelkileg megromlott, majd életveszélyesen megbetegedett. Orvosa a műtét után Erdélybe küldte lábadozni egy idősebb lelkészházaspárhoz. Ott, ez a lelkész, s az ottani gyülekezet hozta őt közelebb az Élő Istenhez, s tette őt magát is hívővé. Az ottani istentiszteleten történt meg vele is a csoda, amiről együtt énekeltek:

 

„Hű Jézusom kezébe teszem kezem belé,

Ő életem vezére, vezet hazám felé.

A keskeny úton járok, de Ő közel van ám,

Magasból vet világot az Ő keresztje rám!”

 

Megértette, Jézus most hozzá is lehajolt. S Iván szíve megnyílt, és szélesre tárult ez előtt a Király előtt. Égő vágy ébredt benne, hogy mindenkinek elmondja: „Egy út vezet csak az égbe, s az a Golgotán visz át.” Megható epizód, amikor az idős lelkészházaspár gyermekévé, fiává fogadja Ivánt, így kölcsönösen megajándékozva egymást. S elkezdődik Iván megújult élete.

 

Akinek felkeltette érdeklődését ez a könyv, és szívesen olvasna Iván megújult életéről is, arról, hogy hogy került helyére minden az életében, s hogy ez a gyülekezetben is milyen változásokat eredményezett, az olvassa el ezt a nagyszerű, magával sodró regényt! A romantikus szál sem hiányzik a könyvből: megtudhatjuk, hogy hogyan mutatja meg az Isten, hogy ki is lesz Iván méltó párja a mindennapokban, a szolgálatban. Jó olvasást kívánok!

 

 

Schrenk Éva

 

 

Forrás: Békesség újság, XXII. évf. 4. szám