Mezőföldi Református Egyházmegye

Újdonság! Czeglédy Sándor: Jézus, segíts! Válogatott igehirdetések

2018-03-20 10:47:36 / Polgár Tibor

 

Megjelent a Magyar református igehirdetők sorozatunk második része. A kötet az igehirdető Czeglédy Sándort (1909–1998) mutatja be a mai olvasók számára, dr. Fekete Károly szerkesztésében. A prédikációkból, igemagyarázatokból is előtűnik Czeglédy Sándor meggyőződése: „Nem érdemli meg nevét az a teológia, amely elfelejti, vagy nem tudja, vagy nem akarja tudni, hogy »idegenek és vándorok vagyunk a földön«." „A teológiát nem lehet gettóban művelni; annak az egyháztörténet tanulsága szerint vállalkoznia kell arra, hogy beleilleszkedjék a kor kulturális kontextusába, megalkuvások nélkül, identitását megőrizve, de nem félelemmel és aggályoskodva, hanem a segíteni kész szeretet indulatával." Imádságos lelkületű írásmagyarázó volt. Ezt azzal is kifejezte, hogy igehirdetéseinek felső sorába mindig kiírta a kettős „JJ" betűt: Jesu juve – Jézus, segíts! Meggyőződése volt – ahogy J. S. Bachnak is –, hogy igei invenció, kreativitás és üzenet nincs Jézus Krisztus segítsége nélkül.

 

 

Dr. Czeglédy Sándor (1909–1998) a 20. századi magyar teológiatörténet meghatározó alakja. Rendszeres teológiai képzettségű, aktív ökumenikus és nemzetközi kapcsolatokat ápoló gyakorlati teológus, homiléta, liturgikus és himnológus professzor, szerkesztő, számos cikk és könyv szerzője.

 

 

Czeglédy Sándor

Jézus, segíts! Válogatott igehirdetések

Szerkesztette: dr. Fekete Károly

Kálvin Kiadó, 2018

ISBN 9789635583973; A/5 méret; 196 oldal; kartonált

 

A Magyar református igehirdetők sorozatban 20. századi igehirdetők prédikációiból teszünk közzé válogatásokat, jelezve, hogy igehirdetői örökségük megőrzésre, továbbadásra érdemes, és a mai olvasóközönség számára is érthető és építő üzeneteket hordoz.

 

A sorozat 2014-ben megjelent első kötete: Álmokat álmodni – Látásokat látni Válogatott igehirdetések Rózsai Tivadar vallástanártól (Szerkesztette: dr. Fekete Károly).

 

 

Fotó: Barcza János – Bogdándy György festménye alapján.

 

 

Forrás: www.kalvinkiado.hu