Mezőföldi Református Egyházmegye

Soponyán átélték a közösségi összefogás erejét - Fejér Megyei Hírlap

2020-09-29 10:34:18 / Imre Enikő

Soponyán átélték a közösségi összefogás erejét

 

A falu református templomát 1720-ban építették, az idén háromszáz esztendeje! - a históriát Csiba Krisztina lelkipásztor idézte fel.

 

A templomtorony 1892-1893ból való, a második világháborúban elpusztult a homlokzati része, és vele együtt a harangok is. A gyülekezet a háború után szerette volna újjáépíteni, de soha nem volt rá elég pénz. A templom helyreállítása, használhatóvá tétele is nagy anyagi kiadással járt. Új harangokat készíttettek, és 1958 óta harangláb állt a templom mellett. A helybéliek az 1990-es években új lendülettel kezdtek a felújításba: 1993-ban létrehozták a Soponya Református Templomáért Alapítványt. Sajnos soha nem volt olyan külső pályázat, ami lehetővé tette volna, hogy elkészüljön a torony.

 

A gyülekezet vezetése, a hívő reformátusok, a soponyai emberek mintegy beletörődtek: a torony építése olyan álom, amely már soha nem valósul meg. - Az Úristen csodája, hogy a magyar kormány támogatásából, a Dunántúli Református Egyházkerületen keresztül, a dunántúli templomrenoválások projektje keretében egy nagyobb összegű támogatást kapott egyházközségünk. Ez tette lehetővé, hogy rengeteg imádság, előkészítő munka után elkezdődhetett a múlt év augusztusában a torony építése - emelte ki Csiba Krisztina. Az adománygyűjtés folytatódott, s a hívek megtapasztalták: sokaknak fontos a torony ügye.

 

Nagyszabású jótékonysági estet tartottak, gyülekezeti tagjaik, a község más vallású polgárai, magányszemélyek, vállalkozások, az önkormányzat, a faluból elszármazottak, korábbi soponyai lelkészek leszármazottai is hozzájárultak a torony újjáépítéséhez. - Átéltük a közösségi összefogás erejét - folytatta a lelkésznő. - Idén március 27-én fontos mérföldkőhöz érkeztünk: a harangok és a toronysüveg is felkerült a helyére. A templom a csúcsdísszel, a református csillaggal együtt 28 méter magas. Megtudtuk: a Bibliát, a templom történetéről és az új torony építéséről készült iratot is tartalmazó időkapszulát még a földön álló toronysüvegnél helyezték el. A süveg bádogozását és a csillagot Képli Ferenc bádogos készítette. A toronysüvegben, a Fejér Megyei Hírlap március 28-ai számát tartalmazó tartót Papp Ferenc ács helyezte el a toronysüveg mestergerendáján.