Mezőföldi Református Egyházmegye

KÖNYVAJÁNLÓ - Bagdán Zsuzsanna: Az asszonyokat nem lehetett megszüntetni - megjelent a Kálvin Kiadónál

2021-11-23 09:41:07 / Imre Enikő

Igaz mesék igaz asszonyokról

 

Az asszonyokat nem lehet megszüntetni címmel jelentette meg negyvenhét Zsindelyné Tüdős Klára-díjas asszony laudációját a Kálvin Kiadó.

A könyv az életutak mellett fotókat és egy rövid felvezetőt is tartalmaz, amely összefoglalja a harminc éve újraindult szervezet tevékenységeit. Bagdán Zsuzsanna szerkesztő, újságíró meséli el, hogyan is született meg a kiadvány.

 

 

2020 októberében, amikor már másodjára zárult ránk a világ a pandémia miatt, ablakot nyitottam - nem a világra, csak a számítógépem böngészőjében. P. Tóthné Szakács Zita elnök asszony levele fogadott, hogy vállalnék-e könyvszerkesztést a Zsindelyné-díjasoklaudációiból. Nagyon megörültem a megkeresésnek, nem volt kérdés, hogy igent mondok. A Reformátusok Lapja korábbi munkatársaként számos nőszövetségi alkalomra eljutottam, amelyeken nemcsak megismertem, hanem meg is szerettem a szervezetet, és sok mindenért vagyok nekik személy szerint hálás. Egész estés stand-up műsorom van a velük szerzett élményekből, amelyeket érdemesnek tartok újra meg újra elmesélni.

 

A Móra Kiadó jelentetett meg egy kiadványt Mesék lázadó lányokról címmel. Elkezdett foglalkoztatni, hogy vajon lehet-e hasonlót készíteni a Nőszövetségről: olyan könyvet, amely nem történeti leírás, nem forrásgyűjtemény, hanem a jó értelemben vett mese- vagy mesélős könyv. Izgalmas kísérletnek tűnt az egész, és a koncepció Zita tetszését is elnyerte. Felkérést is írt számos nőszövetségi tagnak, vezetőnek, és 2021 januárjában elkezdtek sorjázni a postafiókomban a visszaemlékezések, történetek. Februárban kiderült, hogy a Kálvin Kiadó szívesen fogadja a majdani kéziratot. Beszélgetések sora következett Zitával, Mucsi Zsófiával és Hanula-Csordás Dórával, a kiadó munkatársaival, aztán forrásgyűjtés, a laudációk, életrajzi adatok, fotók összerendezése. Bármerre mentem a lakásban, a nőszövetséges, nagy zöld mappa mindig rámvillantotta korholó tekintetét - különösen akkor, amikor hetekig nem foglalkoztam a szöveggel. Július elején azonban nem volt hova hátrálni: jószerivel tíz nap alatt összeállt a kéziratba mindaz, ami addigra már töredékekben megvolt. Csak egy cél lebegett a szemünk előtt: hogy az októberi Zsindelyné-díjátadóra megjelenjen a könyv. Hála Istennek, aki megengedte nekünk, hogy a nyomdaipart sújtó készlethiány ellenére is időben kijöjjön a kötet a nyomdából.

 

Íróként vagyok feltüntetve a könyvben, ami meglehetős túlzás, hiszen közel negyvenen dolgoztunk ezen a köteten. Számomra ez az egyik legnagyobb erőssége, és az a sok önkéntes munka, amit ki-ki belefektetett. Hála van bennem a laudációk szerzőiért, a fotósokért, akik ingyen odaadták a képeiket, a pápai Pannonia Reformata Múzeumért, ahonnan a csodaszép illusztrációkat kaptuk, az igényes tördelésért, amiE. Zsemberi-Szígyártó Miklóst dicséri, Mucsi Zsófia felelős szerkesztőért, aki mellett végig biztonságban éreztem magam, mindazokért, akik visszaemlékezéseikkel megtiszteltek, no meg a Nőszövetség vezetőiért, akiket nem tudtam eléggé alkalmatlan időpontban keresni a kéréseimmel - mindig készek voltak tanácsaikkal, meglátásaikkal segíteni a könyv megszületését.

 

Különleges lelki élmény volt hónapokon át újra meg újra elolvasni a méltatásokat, és meglátni közös mintázataikat: az Ige szeretetét, a nehézségekkel való megküzdést, a hűséget, a vezetői készségeket, az évtizedes barátságokat, az Úr generációkon átívelő, megtartó kegyelmét. Ezek az életutak, élő bizonyságok nekem is megtartó erővé váltak a járvány legsötétebb hónapjaiban, és biztos vagyok abban, hogy másoknak is megerősítő bizonysággá lehetnek. Azoknak is ajánlom, akik nem vagy nem sokat tudnak a nőszövetségről: a felvezetőt és az élettörténeteket végigböngészve bárki úgy érezheti, hogy kicsit maga is ennek a közösségnek a tagjává vált. Innen már csak egy lépés valójában azzá is válni, és részt vállalni a Nőszövetség színes és szép szolgálatában.

 

Bemutatkozik a Nőszövetség: video megtekinthető a következő linkre kattintva:

https://www.youtube.com/watch?v=fC9ax3B7uXA