Mezőföldi Református Egyházmegye

Mindennapok spiritualitása - Dunántúli Református Akadémia

2022-06-17 12:08:07 / Imre Enikő

A Dunántúli Református Akadémia célja, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről. Az idei, négyrészes sorozat központi témája: „Protestáns spiritualitás a 21. században".

 

Részletek a tovább mögött. 

Az akadémiának idén helyet adó Székesfehérvár Budai úti Református Templomban már áprilisban lezajlott az első alkalom. Akkor Lovas András és Dani Eszter lelkipásztorok „Spiritualitás és misszió" címen tartottak előadást.

A folytatásban június 11-én a mindennapokban megélhető spiritualitásról hallhattak az érdeklődők.
A Budai úti Gyülekezet közösségi termében Dr. Bernhardt Dóra egyetemi adjunktus és Dr. Siba Balázs református lelkész, egyetemi tanár tartott interaktív előadást.

A bevezető áhitat után Dr. Bernhardt Dóra arról szólt, hogy az elsősorban a vasárnapi istentiszteleteken megélt spiritualitást miként lehet átvinni a mindennapokba. A hétköznapoknak saját „liturgiái" vannak, amik akár tudat alatt is befolyásolnak bennünket - mondta - és ezek eltávolítanak az Istennel való személyes kapcsolatunktól. Ezért a vasárnapi, istentiszteleti liturgia elemeit kell átemelni a szekuláris világba a mindennapok spirituális megéléshez. Példaként hozta a kiemelt idő beépítését a napi rutinokba, az éneklést és a zsoltárok olvasását, hogy a vasárnapi, istentiszteleten megélt intenzív lelkület megmaradjon a hét minden napjára. Kiemelte az imádság, a hálaadás, az adakozás, az áldás fontosságát. Tudatosítani kell magunkban, hogy a társadalmi szokások, történések hatással vannak ránk, napi rendszeres imádsággal kell élnünk, hogy a hétfőtől szombatig megélt időszakot összekapcsoljuk a vasárnappal.

Dr. Siba Balázs is az imádság erejét emelte ki. Szólt arról, hogy miként változott meg a modern ember kapcsolata az idővel. Mint mondta, a mechanikus óra megalkotói eredetileg arra szánták az eszközt, hogy az imára való időt mutassa, míg mára teljesen más a szerepe. Az időnk jelentős részét lefoglaló munkához is más a viszonyunk már, mint keresztyén elődeinknek. A munkahely elvárja tőlünk időnk és figyelmünk teljes odaszánását, azt, amit Isten is kért a maga számára. Mégis, a munkahely szolgálhat lelki növekedésre - mutatott rá az előadó. Isten mindenütt ott van, így a munkahelyen is megélhető jelenléte a kapcsolatokban, a kihívásokkal teli szituációkban. A spirituális állapottól távol lévő történéseken keresztül is tanít bennünket, lehetőséget ad arra, hogy megtapasztaljuk az Ő kegyelmét ezekben a helyzetekben. Ehhez szükséges, hogy élő kapcsolatban legyünk az Istennel, vagyis időt kell szentelni a rendszeres imádkozásra. Ezekre hozott példát Dr. Siba Balázs.

Az akadémia ősszel folytatódik tovább. Október 15-én a gyógyító jelenlétről, míg november 12-én a protestáns spiritualitásról lesz majd szó. Az akadémiai alkalmakon a részvétel ingyenes, de mindegyik képzési napra szükséges online regisztrálni. Bővebb információ a „Spiritualitás és misszió az egyházban" facebook oldalon érhető el.

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/23487/