Mezőföldi Református Egyházmegye

LéleKzet Református Udvar – megújuló fesztiválmisszió a Művészetek Völgyében

2022-07-21 20:50:13 / Imre Enikő

Beszív. Benntart. Kienged. Mert ugye kell az a kis lélekzetvételnyi? Tudod a nagy pörgésből a hűvös templompadba, amikor beülsz. És észreveszed. Hogy itt kicsit nyom valami. Talán egy emlék ülepszik. Vagy hozzád ér egy kopott fal, egy dalszöveg-sor. Hogy a képek közt sétálós csendben dobog valami. Majd kilépsz a fénybe. Az udvar zsong, lüktet, ringat. És már tudod. Hogy beszív, és kienged. Hogy élsz. Hogy van, aki éltet.

Részletek a tovább mögött.


Mennyi minden alól szeretnénk fellélegezni a nyári szabadság, vagy egy lopott kimenő napján, a júliusi forróság fesztivál-forgatagában?! A mindennapos verkli, a hírportálok megterhelő szalagcímei, a háború és a covid okozta gazdasági válság... Kikapcsolódni vágyunk. De magunk mögött hagyhatjuk a valóságot? Vagy az igazi megpihenés egészen más irányban található?! A figyelmünk szórása, a szórakozás, a ki-kapcsolódás helyett be-kapcsolódás az éltető LéleKzetbe, Isten megpihentető nyugalmába!

A Dunántúl varázslatos falvaiban immár harmincegyedszerre megrendezésre kerülő Művészetek Völgye fesztivál keretében működő Református Udvart a Dunántúli Református Egyházkerület jónéhány éve támogatja. Az idei évben a Kerület megkeresésére egy veszprémi református házaspár, Szabó György építészmérnők és Szabóné László Lilla református lelkész-teológiai tanár állt a református misszió élére.

Négy hívószót - FelTÖLTŐpont, Kötő-JEL, Félszavakból, LéleKzet - versenyeztettek meg a legkülönfélébb közösségekbe kiküldött kérdőívükkel. Toronymagasan nyert a LéleKzet. A november óta összeverbúválódott szervezőcsapat - Taliándörögdhöz kapcsolódó református házaspárok és a helyi lelkészházaspár -, illetve a héten szolgálatot vállaló művészek, lelkészek és önkéntesek - a pápai gimnázium tanárai és hallgatói, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának hallgatói és az egyetem lelkészei, református zenekarok, művészbarátok - a megújuló fesztiválmisszió keretében a hívószó földi és mennyei dimenzióit keresik.

Az udvar látása, hogyha Isten felé forduló hálával és odaszánt jelenléttel, igényességgel nyitjuk meg egymás felé mindazt, amink van, megtörténhet a csoda, ahogy a Jézus körül összegyűlt ötezer ember megvendégelésénél is történt: a felajánlott javak megszaporodnak. Így szeretne ez a maroknyi csapat a Fentről jövő áldással meghívni és megvendégelni minden fesztivállátogatót.

Szeretettel várják a gyülekezetből odaérkezőket is. A Fesztivál jegyköteles. Kiállításokra, és lelki alkalmakra a belépés ingyenes. Részletes információ a csatolt brosúrán és a fesztivál hivatalos oldalán:

Művészetek völgye

Maga a helyszínprogramjai:

https://www.muveszetekvolgye.hu/location/1009