Mezőföldi Református Egyházmegye

Elkezdődött a tizedik REND szervezése

2023-05-28 22:03:15 / Imre Enikő

Május 19-én Balatonalmádiban tartotta meg első érdemi ülését a 2024-es REND szervezőbizottsága. A megbeszélésen a tatai találkozó vezérigéje köré építették fel a háromnapos rendezvénysorozat tartalmi részét: „Mert nálad van az élet forrása!" (Zsolt 36,10)

 

A szervezőbizottság tagjai - Steinbach József püspök, Máté László egyházkerületi főjegyző, Dr. Nemes Pál kerületi főgondnok, Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsos, ifj. Márkus Mihály esperes és a házigazda Tatai Református Egyházmegye esperese, Gerecsei Zsolt - rövid imádsággal és áhítattal kezdték az ülést. A püspök a jövőre megrendezésre kerülő REND vezérigéjét adó 36. Zsoltárt helyezte a tanácskozók szívére. A Zsoltár fájó tükröt tart elénk, de megmutatja a szabadulás útját is.


A bizottság az első ülésén az ige köré épített tartalmi, teológiai részt tárgyalta meg. Az ige nagyon gazdag mondanivalóban, ezek közül választottak egy hívó üzenetet: A Megtartott Élet. Az előadások sorát ehhez a munkacímhez igazítva állították össze. Hagyományosan a téma teljeskörű körbejárása a cél, ezért a lehető legtöbb tudományág szemszögéből törekednek megvizsgálni azt. Így a Zsoltárhoz igazodva merült fel többek között a teológia irányából: a megtartó Isten és a megtartó élet, eszkatológia felől: megtartott élet és örök élet, az ökológiai nézőpontból: embert és állatot megtartó Isten, pszichológiai témában: a megtartott élet erőforrásai, szociológia irányából: a közösségben megtartott élet. A különböző témakörök mindegyike az igében megtalálható versekhez igazodik. A REND gerincét adó előadások sorát ezek alapján építik fel, az előadók személyét pedig a kész témákhoz  keresik majd.


A megbeszélésen szóba kerültek technikai kérdések is, számba vették Tata város adottságát a lehetséges helyszínek tekintetében. A lebonyolítás szervezésében támaszkodnak a 2022-es REND tapasztalataira. A feladatok áttekintése után döntenek majd arról, hogy milyen mértékben szükséges külső erőforrás bevonása a fesztivál jellegű találkozó megvalósításához. A kerület és az egyházmegye apparátusán túl számítanak a helyi, Tatai Református Gyülekezet aktív közreműködésére is. Elhangzott, a város önkormányzata támogatja a rendezvényt, a szervezésben élő a kapcsolat a hivatallal.

A nyár folyamán tartják a következő ülést, ősztől pedig kéthetente lesz megbeszélés. A tervek szerint karácsonyra már konkrét információkkal rendelkező beharangozó készül.

 

A szervező munka elkezdődött az ország egyetlen, egy egész kerületet érintő fesztiváljára. Isten kegyelméből tehát 2024. június 21-23-án Tatán lesz a tizedik Református Egyházi Napok Dunántúlt.  Írja be mindenki a naptárába, legyünk együtt ismét minél többen.