Tatai Református Egyházmegye

Családi élményeink a Leírhatatlanról – rendhagyó könyvajánló

2021-03-03 17:05:23 / Nagy Attila

Fedezd fel a világegyetem csodáit a Teremtővel! Isten személye és nagysága szavakkal leírhatatlan. Ő az, aki elrendeli mindennek az idejét, ő teremti meg a fényt, és az ő szava kelt életre mindent - a legnagyobb csillagoktól kezdve a legapróbb tengeri csillagokig. Isten hatalmas, senkivel és semmivel össze nem mérhető Alkotó, aki rólad is gondot visel és célt ad a te életednek is.

 

Louie Giglio Leírhatatlan című kötetéről Grendorf-Balogh Melinda evangélikus lelkész (Evangélikus Egyház Gyermek és Ifjúsági Bizottságának elnöke) írt könyvajánlót.

Anya, milyen könyv ez? Megnézhetem?" - emeli fel a még érintetlen könyvemet az íróasztalomról legidősebb, kilencéves lányom. „Persze, hamarosan megnézheted, egy könyvajánlót fogok belőle írni, utána mindannyian együtt használjuk majd!" Az élet aztán pillanatok alatt átírta a tervemet. Nagylányom pár perc múlva visszasomfordált, és elkérte olvasásra a még friss, nyomdaillatú könyvet. Megállapította, hogy ez egy nagyon jó könyv, modern a szövege, nagyon jók az áhítatcímek (például Mi ez a szag? Igazi drágakő! Vigyázz! Mindjárt robban!) és még szép is, ő maga javasolta, hogy olvassunk belőle együtt is. A tavaszi karantén időszakban a mindennapi tanulás után, a könyvek világába menekült a bizonytalanságból, rengeteg könyvet elolvasott, így első benyomásai nekem is meghozták a lendületet a feladatomhoz.

 

Így másnap délután sietve bedobtam ajándékomat a táskámba, amikor a két kisebb lányomért mentem napközis hittantáborba, hogy az utazás alatt végre én is közelebb kerülhessek új könyvemhez.

Odafelé menet elolvastam néhány áhítatot (cím alapján válogattam), és elkezdtem a jegyzetelést magam számára. Hazafelé viszont már osztozkodtunk, a hétéves szúrta ki először magának a könyvet a nyitott táskámból. Ő - bár még nem tud olvasni - már tételesen haladt a könyv elejétől, és egyből át is nevezte a könyv öt társszereplőjét magyar nevekkel, majd szétosztotta, hogy hármuk közül szerinte kihez melyik karakter illene. A legkisebbet, a négyévest is magával ragadta nővére lelkesedése, és megszerezve magának az izgalmas nézegetni valót, a képek alapján önálló történeteket kezdett el kitalálni és mesélni nekünk az út végéig.

 

Ahogy elnéztem a gyermekeim nem feltétlenül klasszikus, de mégis őszinte lelkesedését a könyv iránt, láttam, hogy nem lesz nehéz dolgom, hogy ezek után családi elcsendesedéseink vezérfonala legyen. De azért a jegyzeteimet sem dobtam félre, hiszen egy használható könyvajánló nemcsak impulzusokat ad át, hanem átfogó képet az egész kiadványról.

Az biztos, hogy még ajánlás nélkül is szembetűnik mindenkinek, hogy a jelentésében végtelenül ellentmondásos leírhatatlan címválasztás legalább annyira figyelemfelkeltő, mint találó egy Isten bemutatását megcélzó áhítatgyűjtemény számára. A letisztult, modern grafika pedig odavonzza a tekintetet, és közben a belső tartalom felfedezése sem okoz csalódást. A száz családi áhítat változó témákból merít, építve a gyermekek mindennapi élettapasztalataira és a világ működése iránti kíváncsiságára. A figyelemfelkeltő fényképekről pedig lehet beszélgetni az idősebb gyerekekkel. Ha a legkisebbek figyelme el is kalandozna hallgatás közben, az összefoglaló imádság segít a gondolatok visszaterelésében.

 

És nekünk, felnőtteknek is tanulságos ez a könyv, mert sokszor elfelejtjük, hogy a világon keresztül is megszólíthat minket Isten, ha Őt keressük életünk apró és nagy történéseiben. Persze, a tisztánlátáshoz nélkülözhetetlen Isten igéje. Arról nem is beszélve, hogy gyermekek között szolgáló lelkészként számomra nagy örömöt jelent, hogy a magyar nyelvű fordítás a jobb megértés érdekében háromféle bibliafordításból is merít, és a szövegben lévő igei utalások a saját Bibliánk forgatására is sarkallnak. Ezek az írások a gazdag illusztrációkkal a hétköznapi élet példáin keresztül és érthető, gyermekbarát nyelvezete által Istenhez vezetnek minket, reggeli útravalóként vagy esti megállásként.

 

Minden könyv születése, fordítása és kiadása mögött arcok és történetek vannak. A könyv fordítója Nagyné Scholz Éva, az erdőkertesi evangélikus gyülekezet aktív szolgálója. Lektora pedig családjának, gyülekezetének lelkésze (jelenleg a gyermekgondozási szabadságát töltő) Kun-Török Anett. Ismerem mindkettőjük elkötelezettségét Isten és a családok felé, és munkájuk gyümölcse is ezt mutatja, ezt hitelesíti. Ezt akarják átadni az olvasóknak is. Éljünk ezzel a nagyszerű lehetőséggel!

 

Louie Giglio: Leírhatatlan, Veresegyház, Encián Kiadó, 2020

A könyvbe ITT tud belelapozni.


A könyv kapható többek között a Huszár Gál könyvesboltban vagy megrendelhető közvetlenül a kiadótól: encian.hu(külső hivatkozás)