Tatai Református Egyházmegye

Hálaadó istentisztelet a megújulásáért

2021-11-27 11:17:29 / Nagy Attila

Isten iránti hálaadással emlékezünk templomunk építésének kezdetére és az eddigi felújításokra, amelyek Környe Község Önkormányzatának és a gyülekezeti tagok önzetlen adományainak köszönhetően Isten kegyelméből mindezidáig megtörténhettek. - olvasható azon az emléktáblán, melyet a környei református templomban helyeztek el még a tavalyi esztendőben, ám akkor a pandémia miatt elmaradt a hálaadó istentisztelet.


 

Az ünnepi eseményre november 20-án kerülhetett sor, s bár a járvány ezúttal is felülírta az eredeti terveket, az egyházi és világi elöljárók, köztük Czunyiné dr.Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Beke László polgármester, valamint a gyülekezet tagjai szűk körben adtak hálát a környei református templom külső és belső felújításáért, az oroszlányi református templom tetőszerkezetének cseréjéért és a külső homlokzat megújulásáért, és a Tagyospusztai Vitéz Dinnyés Zsigmond Református Konferenciatelep szerkezeti és belső felújításáért.

 

 

Nagy Péter lelkipásztor foglalta össze az elvégzett munkák sorát. 2013-ban tereprendezéssel vágtak neki a felújítási feladatoknak. Aztán évről évre haladtak előre. Megtörtént a nyílászárók cseréje, a templomtető felújítása és szigetelése, a fal vizesedés elleni injektálása, a templomtér átalakítása, vakolat javítás, álmennyezet kialakítás, teljes villanyszerelés és festés, valamint a templomtorony új esőcsatornát is kapott.

 

 

Aztán megtörtént a templom szigetelése, színezése, toronyablakok cseréje, párkányok, küszöbök cseréje, a harangszerkezet automatizálása és a templom előtti térkövezés. Németországból templompadok érkeztek a gyülekezetekbe, azok is bekerültek a helyükre. Felsorolni is hosszú, pedig ez az elvégzett munkának csak egy része volt. Párhuzamosan a parókia épülete is megújult, ott is megtörtént a szigetelés, a tetőcsere és a festés, a konyha, fürdőszoba és fűtésrendszer korszerűsítése. A két épület környezete is átalakult, így elmondható, hogy Környén teljesen megújult környezet áll a hívek rendelkezésére.

 

 

De a munkáknak a felsorolása ezzel még nem ért véget, hiszen mindezek mellett az oroszlányi templom is fejlesztésen esett át: nyílászárók cseréje, új homlokzati vaklat kívül, belül pedig egy szigetelt álmennyezetet kapott a templom, új lámpatestek kerülhettek felszerelésre, szintén Németországból kapott padok lettek beszerelve, megtörtént a tetőszerkezet átalakítása és a héjazat cseréje.

 

 

Az Úr kegyelméből kapott bőséges erőkből jutott még egyéb felújításokra is. A tagyospusztai Vitéz Dinnyés Zsigmond Konferenciatelep épületében megtörténtek a falak átrendezései, a teljes fűtés, víz (hideg - meleg)- és villanyhálózat korszerűsítése, szobák, folyosók újra burkolása, matracok cseréje, eszközbeszerzés. Előkészítés alatt van egy játszótér kialakítása.

 

 

A lelkipásztor köszönetet mondott mindazoknak, akik által megvalósulhattak ezek a munkák: Környe Község Önkormányzatának, a gyülekezeti tagok önzetlen adományainak, a pályázati lehetőségeknek.

 

Nagy örömmel álltunk meg itt a templom és a parókia épülete előtt, rácsodálkozva arra hálás szívvel, hogy milyen gyönyörűen megújult a környei református templom, és a lelkészlakás, a parókia épülete. S megújulhattak a körzet egyéb épületei is. Hálásak vagyunk az oroszlányi református templom megújulásáért, a tagyospusztai konferenciatelep megújításáért, és ezen az istentiszteleten mindezekért hálát adunk, megköszönjük ezeket az ajándékokat az Úrnak. Az Úrnak köszönjük meg, és megköszönjük az Úrtól küldött eszközeinek is - hangzott el az igét hirdető Steinbach Józseftől, a Dunántúli Református Egyházkerület Püspökétől, aki így fogalmazta meg a köszönet gondolatait: köszönjük Magyarország kormányának, a képviselő asszonynak, hogy mindig mellettünk áll, és segít bennünket. Köszönjük a helyi önkormányzatoknak, gyülekezeteknek, a lelkész házaspárnak, gondnokoknak, presbitereknek az odaadó szolgálatot, a hűséget, a kitartást. Köszönjük a kivitelezők szép munkáját, és mindazoknak, akik részesei voltak ennek a szolgálatnak.

 

 

 

„Hálás szívvel köszönjük meg a felújított épületeket, ajándékokat az Úrnak, és eszközeinek, Magyarország Kormányának, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek, a helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek, gyülekezeteknek, a lelkészházaspárnak, gondnokoknak, presbitereknek, kivitelezőknek, és mindazoknak, akik részesei voltak ennek a szolgálatnak" - kezdte a püspök. Az Örökélet Vasárnapját megelőző napon a Zsoltár azt üzeni nekünk, hogy a mi Istenünk örökkévaló Isten, idő fölötti Úr, tökéletes és szent, aki lehajolt hozzánk. Isten minket megszólító élő személy, Jézus Krisztusban hajlékunk lett. A Zsoltár rámutat halandóságunkra, az ebből fakadó nyomorúságunkra, tökéletlenségünkre. Elszakadva Istentől nem marad más számunkra csak a bűn, a hiábavalóság átkos nyomorúsága.  Hit által a halandó ember megtapasztalja, hogy az életnek az örökkévalóság távlatában van folytatása. Ezzel a bizonyossággal kért áldást a püspök a gyülekezetekre.

 

 

Az igehirdetést a hittanos gyermekek szavalatai, énekei, muzsikája színesítette, majd Nagy Péter református tiszteletesismertette a fejlesztések részleteit, ő is hálát adva az eltelt 7 esztendő munkálataiért, erőfeszítéseiért, felajánlásaiért és mindenekelőtt azért a gondviselésért, amellyel végig kísérte törekvéseiket Isten ebben a néhány esztendőben. Ugyanis kicsiny gyülekezetekként sokszor erőnkön felüli munkának tűnt egy-egy munkálat, de valósággal megtapasztalhattuk, hogy „Erősek vagyunk az Isten kezében." - fogalmazott.

 

A bizonyosságunk az, hogy mindeddig erősített és megsegített bennünket az Isten. A tapasztalásaink közé tartozik, hogy Istennek hála számtalan olyan ember van a környezetünkben, aki a maga adományaival, tehetségével lehetőségei szerint segít bennünket - fejezte ki minden segítő számára a köszönetét, majd így zárta a gondolatait: a reménységünk az, hogy ezután is velünk marad az Isten és ha neki is úgy tetszik akkor tovább folytathatjuk, és közösen munkálkodhatunk a gyülekezeteink megújulásán, az élet minden területére nézve.

 

Salamon Gyöngyi


(A www.refdunantul.hu cikkének és képeinek felhasználásával lett kiegészítve a fenti beszámoló)