Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Gyöngybagolyvédelem - A "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvány beszámolója

2014-12-28 14:40:48 / Polgár Tibor

 

Természetvédelem a templomokban

 

Idén a híradások többször is beszámoltak a nem mindennapi pocokinvázióról, ami a gyöngybagoly számára nagy lehetőséget jelent. Ilyen években a párok szinte biztosan két népes (akár 8-9 fiókás) fészekaljat nevelnek fel. A kirepülő fiókák szétkóborolnak és új helyen keresnek párt maguknak. Szerencsés véletlen hát, hogy idén vágtunk bele a gyöngybagolytelepítésbe egy olyan régióban, ahol ez a madárfaj meglehetősen ritka. Bíztató előjel, hogy a Székesfehérvár melletti Kisfaludon és a Csákvár és Zámoly közötti Pogácsa nevű határrészben is találkoztak az utóbbi napokban-hetekben gyöngybagollyal. Lelkesen szerveztük hát az év végi hajrát, hogy az esetleges szálláskereső baglyokat kényelmes otthonok várják templomainkban.

 

Magyaralmás

 

Már a májusi előzetes felmérés során nagyon pozitívan állt a gyöngybagolyvédelem kérdéséhez Polgár Tibor, a magyaralmási református lelkész. A nyár folyamán a presbitérium (a református gyülekezet döntéshozó testülete) is rábólintott, ám a kihelyezés mégis szinte karácsonyig elhúzódott.

 

Az ok a templom szerkezetében keresendő. A nemrég felújított épület tornyába nem mehettünk, csak az alatta levő körablakba tehettük ki a ládát.

 

 

Ennek azonban olyanok a méretei, hogy a kész ládáink nem férnek be, így készíteni kellett egyet, meglehetősen speciális alakban és méretben. Előre elkészültek az elemek...

 

 

...végül december 23-án zajlott le a majdnem öt órás munka. A körablakot eddig fedő üvegtábla helyére egy lefestett OSB-lap került...

 

 

...ehhez illeszkedik bentről az L-alakú, kis "előszobával" ellátott láda.

 

 

Aprólékos, hosszadalmas munka volt a sok darabból álló láda összecsavarozása a szűk toronyban.

 

 

A munka vége: a láda az ablakban...

 

 

...és az alig észrevehető röpnyílás a körablakban.

 

 

 

A református közösség nevében Polgár Tibor lelkész vette át az oklevelet. Kiemelendő, hogy a presbitérium egyhangúan támogatta az akciót, így valóban csak a madarakon múlik, hogy a felújítás előtt lakott templomban újra stabil fészkelő pár legyen.

 

 

Minden részt vevő egyháznak (lelkészek, gondnokok, presbiterek, harangozók) köszönjük az aktív együttműködést Nadapon, Guttamásiban, Pátkán, Velencén, Lovasberényben, Pákozdon és Magyaralmáson!

 

 

Forrás: www.volgy-hid.blogspot.hu