Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Perelj, Uram! - beszámoló gyülekezeti színházlátogatásról

2019-05-30 07:46:48 / Polgár Tibor

 

 

Május 25-én szombaton a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Sobor Antal: Perelj, Uram! című történelmi drámáját nézhettük meg gyülekezetünk 36 tagjával.

 

Igaz történet alapján íródott a mű, hiszen a csákberényi katolikus pap Manszbarth Antal és Szikszai János református lelkész Isten szolgálatában lévő két ember népéért kiálló, példamutató jellemére és mártír halálára méltán és büszkén emlékezhetünk.

 

A színészek játéka teljesen visszaadta az akkori helyzetben lévő osztrák zsoldosok rémuralma alá került csákberényi emberek félelmét, aggódásait, akik hősiesen védték a szabadságukat és igazságukat, miközben végig kellett nézniük a két lelkész láncban való elhurcolását, és később a halálhírüket kellett elfogadniuk.

 

 

Személyes megélésem, gondolatom a műhöz csupán néhány mondat: csákberényi gyökerekkel rendelkezem, de nem igazán ismertem az ő tragédiájukat, így kíváncsi voltam az előadásra. Megmondom őszintén, lenyűgözött a mű valóságtartalma, tragikuma, a színészek játéka, a szavak ereje, az Istenhez való hűség, és még ha tiltva volt is, az előadás végén megszólaló harangszó. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem és megnézhettem, és mindenkinek ajánlom, ha tehetik nézzék meg az előadást vagy olvassák el a könyvet!

 

 

Szabó-Németh Gertrúd

 

 

 

Képek forrása: www.reformatus.hu