Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Beszámoló pápai gyülekezeti kirándulásról

2019-11-23 11:44:03 / Polgár Tibor

 

 

„A vendégszeretetről pedig meg ne feledkezzetek…” (Zsid.13,2) -írja a Zsidókhoz írt levél szerzője. Ezt tapasztaltuk meg 2019. október 26-án Pápán, mikor a gyülekezeti kirándulásunk keretében a Pannonia Reformata Múzeumhoz érkeztünk. A múzeum igazgatója, egyházkerületünk lelkészi főjegyzője Köntös László nagytiszteletű úr fogadta munkatársaival a közel hatvan főből álló csoportunkat. Jó volt újra hallani, mennyit jelentett Laci bácsinak, hogy gyermekkorát Magyaralmáson tölthette. Még mindig iránytű számára a magyaralmási református templomtorony. Beszélt arról a hosszú folyamatról, amellyel a kiállítást megálmodták és létrehozták.

 

„Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.”(Zsid. 13,8). Ezt az üzenetet akarják átadni minden idelátogatónak. Nem egy mauzóleumot szerettek volna alkotni, hanem egy olyan kiállítást, mely életünk legfontosabb kérdésére adja meg a választ: „Mi néked életedben és halálodban egyetlenegy vigasztalásod?” (Heidelbergi Káté). A Jézus Krisztus történetére felfűzött mondanivaló nagyszerűen ötvözte az evangéliumot és a modernséget. A hatalmas függőlámpák, tárolók, fiókok újabb és újabb kincseket tártak fel előttünk az elmúlt 400 évből származó emlékekkel. Különleges, interaktív játékokkal a legkisebb gyerekek figyelmét is lekötötték. Idegenvezetőnk kedvesen, nagy hozzáértéssel kalauzolt bennünket. Hittel átitatott szavait hallgatva csak úgy repült az idő. Pedig még sok látnivaló állt előttünk.

 

A múzeum alagsorában tekinthettük meg a híres Hori titkai múmia kiállítást. A múmia nem tartozik a keresztyén kultúrkörhöz, de tagadhatatlan történelmi emlék, érdekes és impozáns látvány. Ezzel a délelőtt már el is telt. A közös ebéd után, délután szabad program következett.

 

Pápa városa számtalan látnivalót nyújt. Az Esterházy-kastély, kastélypark, a főtér, a gyógy- és termálfürdő, a Kékfestő Múzeum feledhetetlen élményekkel gazdagította a résztvevőket. A nap folyamán a csoport minden korosztálya megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot. A séták, a beszélgetések hozzájárultak, hogy mindenki jól érezze magát. Hálás szívvel mondhatjuk: köszönjük ezt a napot, a kirándulás ötletét és megvalósítását! Hiszem, hogy ezek a programok mélyítik közösségünk összetartozását, fiataljainknak, öregjeinknek pedig szintén iránytű marad a magyaralmási református templomtorony!

 

Istennek legyen hála!

 

Dezsőné Németh Aliz