Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

„Szeretlek benneteket - ezt mondja az Úr.” (Malakiás könyve 1,2) - A Magyaralmási Református Egyházközség karácsonyi körlevele

2020-12-22 06:07:04 / Polgár Tibor

 

Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban!

 

Az élő Isten, Akinek mindent köszönhetünk, ebben az ószövetségi próféciában biztosít minket arról, hogy szeret minket. Mindig is szeretett! Nagyon szép és bátorító ez az Ige, ha viszont megnézzük Igénk folytatását, a következő versben azt olvashatjuk, hogy Isten népe megkérdezi: Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket? Abban az időben az élet nem volt könnyű, az emberek szívében többnyire közömbösség vagy neheztelés volt Istennel szemben. Az emberek megszegték a mózesi törvényeket és a hitük megerőtlenedett. Malakiás könyvében az első prófécia így szól: Isten szeret benneteket, viszonozzátok Isten szeretetét és ne kérdőjelezzétek meg az Ő kijelentését! Testvéreink! Vannak olyan idők, amikor Isten népéhez hasonlóan mi sem értjük pontosan az Úr útjait. A jelenlegi helyzetünkben is, amikor a körülmények mostohábbnak és nehezebbnek tűnnek, mint amire számítottunk, bizony előfordul, hogy mi is elbizonytalanodunk. De gondoljunk csak a karácsonyi történetre! Mária és József útjára, mikor a szülés előtti napokban nagy utat tesznek meg a népszámlálás miatt. Milyen nehéz lehetett, hogy József a szülővárosába megy haza, mégsem akadt hely számukra sehol. Sem a rokonok, sem a barátok otthonaiban, de még a vendégfogadóban sem, csak egy barlangistállóban volt számukra hely. Teljesen kiszolgáltatott helyzet, mégis ezekben az eseményekben ott ragyog az Isten dicsősége és az Ő ígéreteinek beteljesedése. Valóban, mint felkelő fény a magasságból, meglátogatja Isten szeretete a sötét világot, belehasít, beleszól a történelem eseményeibe az ígéreteit teljesítő irgalmas Isten. Akinek üdvakarata a nehéz időkben is halad előre a beteljesedés felé ezeken az eseményeken keresztül. Sőt még akkor is, amikor Egyiptomba kell menekülniük az újszülött Jézussal, Isten megtartó kegyelme, a gondviselés ott van a karácsonyi történetben, ahogy most a mi életünkben is, még akkor is, ha a koronavírus miatti járványhelyzet úgy tűnik, beárnyékolja az ünnepségünket és az örömteli találkozásainkat. Testvéreink! Isten nem változott meg, ma is szeretetével jön felénk, még ha nem is értjük pontosan mindazt, ami most történik velünk és körülöttünk a világban. Annak idején, mikor ez a malakiási Ige elhangzott, akkor sem értette Isten népe, ezért kérdezik az Urat: Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket? Isten pedig válaszol: Én kiválasztottalak téged -ezt mondja az Úr. Az enyém vagy, veled vagyok, ne félj hát! Én vagyok Istened! Nincs ennél nagyobb vigasztalás és ok az ünneplésre. Testvéreink, velünk az Isten! Ő nem változott meg, bárhogy alakulnak is a dolgaink, Ő hűséges marad. Ezt soha ne feledjük!

 

Gondoljunk csak bele, mi minden történt gyülekezetünk rövid, néhány évszázados története során, voltak járványok és betegségek, gyász, fájdalom, verejték, vér és háborúk fegyverropogása, menekülés és visszatérés és mi mégis itt vagyunk Isten megtartó kegyelméből. Sőt őszintén reméljük, hogy az unokáink is ebben a templomban fogják majd az Urat dicsőíteni szabadításáért, és ők is itt kérik majd gyermekeik életére és házasságkötésükre Isten áldását. Reméljük, ők is itt találnak majd vigasztalást gyászukban és itt tesznek vallást ők is, gyermekeik is majd a Krisztusba vetett hitükről, és itt élik át könnyes szemmel Isten sebeket bekötöző jelenlétét és mindig megbocsátani tudó szeretetét az úrvacsorai közösségben ünnepeinken, mikor megteríttetik az Úr asztala. Reméljük, ők is átélhetik majd, amit mi is oly sokszor átélhettünk itt Magyaralmáson Isten hajlékában, hogy valóban velünk az Isten, Aki Jézus Krisztusban megmutatta, mennyire szeret minket! A pásztoroknak hirdetett karácsonyi evangélium ma talán aktuálisabb mint valaha: Ti azonban ne féljetek! Ne féljetek, örüljetek, mert hirdetek nektek nagy örömet, Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.

 

Nagyon hálásak vagyunk Isten gondviselő szeretetérét, megtartó kegyelméért és hálás szívvel köszönjük meg minden kedves Testvérünknek a közös teherhordozásban kapott segítséget! Nehéz évet zárunk, sok bizonytalanság volt idén, a járványhelyzet miatt pedig hónapokig nem találkozhattunk személyesen, nem tarthattunk istentiszteleteket, alkalmakat gyülekezetünkben. De ha kevesebb is lesz a perselyadomány a zárszámadásunkban, mint a korábbi években, Isten kegyelméből mégis egyensúlyban van a mérlegünk. Különösen hálásak vagyunk azért a két hónapért, amikor a nyári tábor, esküvők, keresztelők, konfirmáció megvalósulhattak. Nagyon köszönjük a sok-sok szolgálatban kapott segítséget és a beérkezett egyházfenntartói járulékokat, perselyadományokat, céladományokat és a természetbeni adományokat is! Köszönjük Testvéreink áldozathozatalát és nagylelkű adományaikat! Ezek nélkül az esztendő végére nagy bajba kerülhetett volna anyagilag a gyülekezetünk.

 

Örömmel tájékoztatjuk a gyülekezetet, hogy megérkezett az anyagok jelentős része a járdafelújítással kapcsolatban (így nem fognak érinteni minket a következő év eleji áremelések) és a munkálatok is megvalósulnak tavasszal, amint az időjárás engedi. Köszönjük az erre a célra beérkezett adományokat! A közös teherhordozásban számítunk ezután is a Testvérek segítségére!

 

Szeretettel tájékoztunk mindenkit, hogy a bibliaórákat, ifjúsági alkalmakat, imaközösségeket a járványhelyzetre való tekintettel egy darabig nem tudjuk hagyományosan megtartani, csak online formában az interneten keresztül. Ugyanakkor rendszeresen igyekszünk közösségi oldalunkon és honlapunkon hitünket erősítő bátorításokat megosztani, és kérjük gyülekezetünk minden tagját, hogy otthonunkban elcsendesedve is forduljunk az élő Istenhez naponként imádságban, és táplálkozzunk naponként Isten Igéjével, olvassuk a Bibliát, így is erősítve hitünket és az Úrral való kapcsolatunkat! Aki szeretne bekapcsolódni az említett alkalmainkra, kérjük, szíveskedjen jelezni felénk és elküldjük neki elektronikus levélben a belépéshez szükséges linket!

 

Megtartjuk istentiszteleteinket is, de most még az internet segítségével, gyülekezetünk közösségi oldalán élőben közvetítjük alkalmainkat, melyeket később is meg lehet tekinteni ugyanitt vagy egyházközségünk honlapján. Egyetlen kivétel lesz a december 24-én délután 5 órakor kezdődő rövid szabadtéri istentiszteletünk, amikor a karácsonyi csomagokat is szeretnénk átadni. Erre az alkalomra mindenkit nagy szeretettel várunk! Kérjük a Testvéreket, hogy mindenki hozzon magával maszkot! A kézfertőtlenítés lehetőségét természetesen biztosítani fogjuk, a templomkertben pedig be tudjuk tartani a távolságtartási szabályokat.

 

Az interneten keresztül közösségi oldalunkon lesz követhető advent 4. vasárnapi istentiszteletünk december 20-án 11 órától, illetve szintén 11 órától december 25-én ünnep első napi, 26-án pedig karácsony ünnep második napi istentiszteletünk. December 27-én vasárnap 11 órától a vasárnapi istentiszteletre, december 31-én este 6 órától az óévzáró, január 1-én 11 órától pedig az újévi istentiszteletre kapcsolódhatunk be szintén az internet segítségével. Ezeken az alkalmakon sajnos még nem vehet részt a gyülekezet, csak az a néhány fő, akik szolgálnak az alkalmakon. Mindezekkel kapcsolatban a gyülekezet szíves megértését kérjük! Amint lehet újra megnyitjuk templomunk ajtajait, de az idősebb Testvéreink iránt érzett féltő szeretet miatt most még a gyülekezet türelmét kérjük! Reméljük, hamarosan javul a járványhelyzet és újra személyesen is találkozhatunk!

 

A személyes ügyintézés helyett ebben az átmeneti időben telefonon tudnak elérni minket a Testvérek. Igyekszünk elérhetőek lenni. Tisztelettel és szeretettel kérjük a Testvérek megértését ezzel kapcsolatban is!

 

Sajnos naponként nagyon sokan betegednek meg még mindig és sajnos minden nap sokan halnak meg hazánkban a koronavírus miatt. Most is szeretettel kérjük gyülekezetünk minden tagját, hogy hordozzuk imádságban a gyászoló családokat és a betegeket, a kórházakban, a lélegeztetőgépeken levőket és imádkozzunk továbbra is az orvosokért, az ápolókért, minden egészségügyi dolgozóért, a gyógyszertárakban, boltokban dolgozókért, és az értünk szolgálatot teljesítőkért! Nehéz időszak ez mindannyiunk, gyülekezetünk életében is. Imádkozzunk továbbra is gyülekezetünkért, egymásért, és a hollandiai Testvérgyülekezetünkért!

 

Szeretnénk újra hangsúlyozni, hogy mindenkinek nagyon szívesen segítünk bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, postai ügyintézésben, bármiben, amiben csak tudunk! Örülünk az eddigi jelzéseknek, várjuk továbbra is, hogy kinek és miben tudunk most segíteni. Kérjük is a Testvéreket, hogy segítsünk, ahol tudunk, ha személyesen nem is találkozhatunk ezekben a nehéz időkben, telefonon, interneten keresztül beszélgessünk, keressük, bátorítsuk egymást!

 

Vigyázzunk továbbra is egymásra és magunkra is!


Az Úr Jézus legyen a mi gyülekezetünk őriző Pásztora!

 

Gyülekezetünk presbitériuma nevében minden Kedves Testvérünknek

boldog, békés karácsonyi ünnepet és áldott új esztendőt kívánunk!

 

Krisztusban szeretettel:

 

Polgár Tibor lelkipásztor és Kovács Péter gondnok

 

Magyaralmás, 2020. advent