Őrségi Református Egyházmegye

Ünnepélyes lelkészbeiktatás Zalaegerszegen

2017-04-06 08:47:12 / őrségi admin

.

Mindeddig megsegített bennünket az ÚR!

2017 március 25-én délután hálaadó istentiszteletre került sor a zalaegerszegi református templomban, melynek keretében a jelenlévők Isten áldását kérték az újonnan megválasztott lelkész házaspár, Hodánics Péter és Hodánics-Bíró Tünde életére és szolgálatára. A templom teljesen megtelt az ünneplő sokasággal. A jeles eseményen nemcsak a helyiek vettek részt, hanem szép számmal érkeztek más gyülekezetekből is. Népes küldöttség jött többek közt Kerkafalváról és Szentgyörgyvölgyről , a lelkész házaspár korábbi szolgálati helyeiről, illetve az egyházmegye szinte valamennyi gyülekezetének a lelkipásztora jelent volt, valamint a helyi evangélikus és katolikus gyülekezetek lelkészei is együtt örültek az örülőkkel.

A tele templomban lélekemelő volt együtt énekelni, magasztalni az URat zsoltárokkal, dicséretekkel. A lekciót Szakál Péter esperes úr olvasta fel az 1Sám 7-ből, majd az énekkar szolgálata után Szabadi István egyházmegyei lelkészi főjegyző imádsága hangzott el. Steinbach József püspök úr az 1Sám 7,12 alapján hírdette Isten Igéjét: "Sámuel pedig fogott egy követ, felállította Micpa és Sén között,és elnevezte Ében-Háézernek, mert ezt mondta: Mindeddig megsegített bennünket az ÚR!" Izrael népe elfordult az ÚRtól, bálványokat kezdtek el szolgálni, ezért a filiszteusok kezébe kerültek. Ám egy idő után elkezdtek sóhajtozni az ÚR után. Sámuel figyelmeztette őket a megtérésre, arra, hogy egyedül Istennek szolgáljanak, és akkor az ÚR megmenti őket. A zsidók eltávolították a bálványokat, bűnbánatot tartottak, az ÚR pedig győzelmet adott számukra az ellenség fölött. Ekkor Sámuel egy követ állított fel, melyet Ében-Háézernek nevezett el, amely lefordítva azt jelenti, hogy Szabadító Kőszikla, majd hozzáfűzte, hogy mindeddig megsegített bennünket az ÚR! Ugyanis segítségre szoruló emberek vagyunk. Arra szorulunk, hogy egymás igaz testvérei legyünk, és együtt megálljunk az ÚR, a mi Szabadítónk előtt. Az az ÚR, Aki mindeddig megsegítette a népét, megsegített bennünket, ezután sem hagy magunkra! Hánysor átélhettük már az Ő segítségét. Legyünk mindezért hálásak! És ezután is meg fog segíteni. Sok a bizonytalanság az eljövendőt illetően, de ne féljünk a nehézségektől, mert az ÚR olykor éppen a próbatételek által akar felrázni bennünket, és kiszabadítani a legnehezebb helyzetekből.

Az igehirdetés után orgonajáték volt, majd Köntös László egyházkerületi lelkészi főjegyző imaszolgálata következett. A lelkipásztorok igei áldása után Süle Zsolt hittanos Nádudvari Nagy János: Bíztató köszöntés c. versét szavalta el.

Ezután Szabadi István megnyitotta az ünnepi közgyűlést, melynek egyetlen napirendi pontja a köszöntések átadása volt. Igazán meghitt és felemelő része volt ez az alkalomnak, amelynek során a köszöntők, némelyek olykor a könnyeikkel küszködve elmondták jókívánságaikat, átadták ajándékaikat a lelkész házaspárnak.

A 278,8 dicséret, majd a Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése után az áldásra került sor. A szeretetvendégségnek a közeli Palatinus étteremben adott helyet. Kedves színfoltja volt a vacsorának az, amikor a kerkafalvi gyülekezet tagjai a kerkafalvi templomot mintázó tortát adták át szeretett volt-lelkészeiknek. Istené legyen egyedül a dicsőség ezért az örömteli alkalomért, Ő vezesse a zalaegerszegi gyülekezet új lelkészeit ezután is a szolgálat útján!

Sisakné Páll Klára

Galéria

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27