Őrségi Református Egyházmegye

A reformáció ünnepe a szlovéniai Szentlászlón

2017-11-22 18:01:01 / őrségi admin

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmán hálaadó istentisztelettel, emléktábla-avatással és kiállítással ünnepeltek Szentlászlón.

A református templomban vasárnap délelőtt hálaadó istentiszteletet tartott a helyi gyülekezet, melyet magasrangú egyházi méltóságok celebráltak. Először Szakál Péter, az Őrségi Egyházmegye esperese olvasott fel a Bibliából, majd Steinbach József püspök a reformáció kapcsán hirdetett igét. „Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék!" - hangzottak a püspöktől Jézus szavai, aki az igében felsorakoztatott példákon keresztül erősítette, hogy nem cselekedetekhez, tanokhoz és előírásokhoz, hanem magához az üdvözítőhöz kell fordulnia a „szomjas léleknek". Az istentiszteleten Peter Štumpf muraszombati katolikus püspök mondott köszöntőt, majd Bódis Tamás, Szentlászló lelkésze a templom felújításáról szólt, megköszönve a támogatóknak a segítséget. „A 2012-ben elkezdődött felújítás tervezési és kivitelezési feladatait Kócán Géza egyházelnök, főgondnok vette a vállára. Ő volt az egyetlen ember, aki már 2012-ben olyannak látta a templomot, amilyennek mára megvalósult" - fogalmazott, majd részletesen beszámolt a munkálatok fázisairól, melyeket túlnyomórészt presbiterek, lelkészek vezettek. Az épület teljes felújítási költsége 37.700 euró volt, amit magyarországi és helyi támogatásokból, adományokból, illetve önerőből valósított meg a gyülekezet.

 

Az istentisztelet végén a templom előterének falára elhelyezett emléktáblát a püspök és az esperes leplezte le. Steinbach József az 500. évforduló emlékeként elhelyezett tábla kapcsán kiemelte, hogy az emléktábla az összetartozást szimbolizálja az anyaországgal és azon túl, a kereszténység nagy családjával és Krisztussal.

 

Az istentiszteletet követően a templom közvetlen szomszédságában lévő kultúrházban folytatódott a jubileumi program, ahol Magyarország Lendvai Főkonzulátusa támogatásával a Külgazdasági és Külügyminisztériuma kiállítását állították fel „Soli Deo Gloria - a magyar reformáció 500 éve" címen.

 

A kiállítást Morován Zsolt lendvai konzul nyitotta meg, aki először Szentlászló települést és az egyház tevékeny és jelentős munkáját méltatta, majd a reformáció jelentőségéről szólt a magyar történelemben. „A reformáció volt az egyik megtartó erő, ami segített Magyarországnak magyarnak megmaradni" - emelte ki, majd a konzul a reformátorokat, a kálvinistákat a legnagyobb magyaroknak nevezte, akik két lábbal állnak a világban, mindig kőkemények és ezzel a szilárdsággal gondolkodnak a hazájukról és a jövőjükről is.

 

Forrás: Ábrahám Klaudia, A reformáció ünnepe Szentlászlón, Népújság, 61. évfolyam, 46. szám, 18. oldal (2017. november 16.)

Galéria

Ft_Steinbach_puspok Ft_PeterStumpf_puspok emlektabla kiallitas istentisztelet