Őrségi Református Egyházmegye

Dunántúli nyertes a Reformáció 500.1 irodalmi pályázaton

2018-02-28 11:21:32 / Bódis Tamás

Milyen lenne a világ a reformáció vívmányai nélkül? Ez volt a témája annak a kortárs irodalmi pályázatnak, amelyet a reformáció 500. évfordulójának alkalmából a Reformáció Emlékbizottság 2017 végén meghirdetett.

A líra és epika-kategóriákban meghirdetett versenyre mintegy hetven pályamű érkezett, az epikai művek nyertes díja a Dunántúlra került. A szombathelyi Jakab-Köves Gyopárka pedig "A felolvasások" című novellájával kapta meg az első helyezést. A további nyertesek: líra kategóriában Demény Péter "A reformáció nélkül" című versével, illetve Miklya Zsolt különdíjat kapott. A nyertes alkotások mellett a bizottság javaslatára második helyezéseket ezúttal nem adtak ki. A nyertes művek a Reformációi Emlékbizottság oldalán olvashatóak:

http://reformacio2017.hu/2018/02/07/gyozteseket-hirdettek-a-reformacio-500-1-kortars-irodalmi-palyazaton/

 

Az Emlékbizottság oldalán olvasható Dr. Hafenscher Károly értékelése: "A gondolatgazdagság, kreativitás kiemelkedő szempont volt a bírálat során, természetesen a reformáció üzenetét szem előtt tartva. Mindkét helyezett úgy ragadja meg a reformáció esszenciáját, hogy közben egyszerre a mának is szól, minden pátoszt mellőzve, személyesen nekünk, a jelennek üzeni: a reformáció vívmányai nélkül a mai világ nem lenne ugyanaz."

 

Jakab-Köves Gyopárka nemrég megjelent Bal nyolcas című regényéről lapunkban olvashatnak. Két másik novellája bekerült egy-egy frissen megjelent antológiába: Ideje van az olvasásnak címmel a Kálvin Kiadó 500 év magyar novellairodalmából válogatott, illetve a Magyar Napló Kiadó egy háromkötetes kiadványba gyűjtötte össze az elmúlt majd húsz év legjobb kortárs irodalmi műveit. A századelő irodalma című gyűjtemény novella-antológiájában szintén olvashatnak a dunántúli szerzőtől.

 

Forrás: http://reformacio2017.hu

Fotót készítette: Dénes Nóra

Galéria

Jakab-Köves Gyopárka