Őrségi Református Egyházmegye

„Tiszta udvar, rendes ház”

2018-06-05 14:32:30 / Bódis Tamás

Ez a kis tábla igazi büszkeség volt régen. Nagy becsületnek örvendett az, aki kitehette a háza falára. Ezt a mozgalmat az 50-es évek végén indították el. Ennek fő célja az volt, hogy a környezetét mindenki tartsa rendben. Az egész országban nagy hagyománya volt. A felelősök körbejárták a házakat, majd, ha úgy ítélték meg, hogy a porta megfelel a szigorú szabályoknak, átadták a nagy becsben tartott alumínium táblát, amin ez állt: „Tiszta udvar, rendes ház." Régen a templom és temető állapotáról ítéltek meg egy települést.

Teológus koromban ellátogattam a néhai tudós Csikesz Sándor teológiai professzor ormánsági falujába. Szomorú kép fogadott. Elhagyatott templom, melyben valamikor hatalmas igehirdetések hangzottak el vasárnapról - vasárnapra. A templomkertet is felverte a gyom, a kerítés rozsdaette. A szórványságba került templomban régóta nem tarthattak istentiszteletet, mert belépve áporodott szag fogadott, a hátsó padok tele madárürülékkel, az úrasztala mellett, a téglák közül gazok nőttek magasra. Ilyen megrendítő képpel azóta sem találkoztam, de ma is akadnak rendezetlen templomkertek, elhanyagolt templomok. Pedig a templom Istennek szentelt szakrális épület. Legyen számunkra a legmegbecsültebb hely!

Templomodat szentség illeti Uram, időtlen időkig!" (Zsolt 93,5)

Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy ne zavarja meg semmi a templomi áhítatot, semmi ne vonja el figyelmünket Istenről és az Ő Igéjéről. Joggal elvárható, hogy minden református templom és helyiségei, környezete tiszta legyen, rendezett, gondosan ápolt, vonzó, kellemes, hogy mindig öröm legyen oda belépni. Erre is áll a páli ige: „Mindenek ékesen és jó renddel legyenek." ( 1Kor 14,40) A tiszta udvar, rendes ház mozgalom motiválta a lakóközösséget saját házuk és közvetlen környezetük tisztán tartására, a közösséget is építette. A közös munka, az egy célért munkálkodás összekovácsolja azokat, akik részt vesznek benne. Az elidegenedett embereket közelebb hozza egymáshoz.

Becsüljük meg őseink örökségét, ápoljuk és gondozzuk jó szívvel és örömmel.

 

Szabadi István


Galéria

. .. ... ...