Őrségi Református Egyházmegye

Zenei utazás élménye a körmendi református templomban

2019-04-28 18:37:11 / Bódis Tamás

Nagyszerű koncert helyszíne volt a körmendi református templom. Ismert zeneszerzők műveinek segítségével egy zenei utazáson vehetett részt a közönség Budai Janka fuvolista és Kiss Márton zongoraművész jóvoltából.

Nem ez volt az első alkalom, hogy zenei műsornak adott helyet a református templom. Ezúttal komolyzenéé volt a főszerep, a körmendi zenei tehetségeket Budai Janka fuvolista képviselte, a másik előadó pedig a szombathelyi Kiss Márton volt, akinek nemcsak a hazai koncerttermekben cseng ismerősen a neve, hanem már külföldön is.

Szabadi István református lelkész bevezetőjében először a 150. zsoltárt olvasta fel, idézve a zsoltárost, aki az Isten dicséretére buzdítja a lelkeket, majd az a két zenész pályafutását méltatta. Elmondta, hogy Budai Janka a református gyülekezet tagja, így egészen kicsi korától kezdve figyelemmel tudták kísérni zenei tevékenységét. Janka most már a Szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola Zeneművészeti tagozatának harmadikos diákja, fuvola szakon. A templomban nem először lépett fel, de ez a mostani egy komplexebb előadás volt, hiszen Kiss Márton zongoraművésszel adtak közös koncertet. A zenebarátok körében nem ismeretlen a zongorista neve, aki 5 évesen kezdett játszani választott hangszerén. Már gyermekként is több országos és nemzetközi versenyen felfigyeltek tehetségére. Zenei érdeklődése nem a véletlen műve, hiszen kürtművész és fuvolaművész szülők gyermeke. Kiss Márton a Grazi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, ami még komolyabb szintre emelte zenei tudását. A szombathelyi művész versenyzongoristának tartja magát, fellépet Európa több országában, sikerrel. Kedvenc zeneszerzője: Liszt Ferenc.

Kiss Márton a „Zene mindenkinek" elnevezésű koncertsorozat címét Kodály Zoltántól vette, hogy házhoz vigye és mindenki számára elérhetővé tegye a zenét. Körmend egyik állomása volt ennek az országjáró zenei sorozatnak. A nyitányban felcsendült Mozart Török indulója, majd a Frédéric Chopin több zeneműve hangzott el. Évszázadról évszázadra, évtizedről évtizedre repülhettek a zene szárnyain a közönség tagjai. Külföldi és magyar zeneszerzők ismert és kevésbé hallott darabjait is eljátszotta Budai Janka és Kiss Márton kettős, a műsor végén természetesen a XX. század legnagyobb magyar zeneszerzőitől: Kodály Zoltántól és Bartók Bélától is hallhattak az érdeklődők.

 

A kezdeményezést a szépszámú körmendi közönség is örömmel fogadta, bebizonyosodott, hogy milyen könnyen lehet a zene - akár a komolyzene is - mindenkié.

 

Forrás: Körmendi Híradó

Fotó: Jámbori Tamás

Galéria

. .. ... ....