Őrségi Református Egyházmegye

Szlovéniában imádkoztunk magyarországiak és szlovéniaiak Szlovéniáért

2019-04-28 19:01:11 / Bódis Tamás

Az idei női világimanap előkészítője Szlovénia volt. A Szentlászlói Református Egyházközség ezért vállalta, hogy ők szervezik meg a hagyományos női imanapot, ahova Bajánsenyéről, Kerkafalváról, Lentiből, Szentgyörgyvölgyről érkeztek asszonyok, lányok, hogy közösen imádkozzanak a Szlovéniában élőkért. Mivel március 8-án gyűltünk össze, a nemzetközi nőnapot és a női világimanapot egyszerre ünnepeltük.

Az igehirdetés szolgálatát Nt. Bódis Tamás végezte a címben szereplő alapigével: „Jöjjetek, mert már minden készen van!" (Lk14,17) Igehirdetésében kitért arra, hogy mennyi kifogást találunk, amikor Urunk hív bennünket a vendégségbe, a vele való közösségre. Emberi gondolkodásunk és értékrendünk torzulása sokszor az akadálya annak, hogy az Istennel való közösséget a maga teljességében, örömmel meg tudjuk élni. Pedig mi is meghívottak vagyunk, bennünket is szívesen, szeretettel vár a Ház Ura. Vigyáznunk kell, hogy magunkat ne zárjuk ki.

Az országról szóló bemutató során felfedezhették a résztvevők, hogy Szlovénia egy kis ékszerdoboz Európa ezen részén. Természeti adottságai méltán nevezhetők változatosnak és csodálatosnak, a helyi hagyományok tisztelete és megélése pedig különlegessé tehetik az idelátogatók számára az emberekkel való találkozás élményét. Már a képek is lélekemelő helyekről tanúskodnak, érdemes kirándulást, pihenést szervezni Szlovéniába.

Az istentisztelet és bemutató után mindig szánunk időt a találkozásra és beszélgetésre. Régi ismerősök köszönthetik egymást, új ismeretségek jöhetnek létre. A társalgást előkészítendő és megkönnyítendő, a szentlászlói asszonyok nagy gonddal készültek az esti vendégségre. Jó volt megélni, hogy nem idegen ételeket kell valahogy elkészíteni, hanem a saját régi, hagyományos ételeikből állították össze a szeretetvendégséget. Igyekezetük kifizetődött, mert senki sem rohant az alkalom végén, hanem hosszan beszélgettünk a szentlászlói faluotthonban, emlékezve az előző évek imanapjaira is.

Nagy öröm volt az asszonytestvérekkel együtt tölteni ezt az estét. Reméljük, a most már több éves hagyomány folytatódik a következő években is.

Rozgonyi Emőke

Galéria

01 02 03 04 05 06 08 09 .