Őrségi Református Egyházmegye

Szeretetnyelvek a pedagógiában

2023-03-19 18:49:23 / Sisak László

2023. március 18-án került sor Körmenden az Őrségi Református Egyházmegye lelkészeinek tanulmányi nappal egybekötött értekezletére, amelyre a hitoktatók is hivatalosak voltak. A nyitó áhítat és az időszerű esperesi tájékoztató után kezdődött a „Szeretetnyelvek a pedagógiában” című akkreditált továbbképzés, amelyet a Református Pedagógiai Intézet Miskolcról érkezett munkatársa, Bánné Mészáros Anikó tartott meg körünkben.

A cél az volt, hogy a képzésben résztvevők megismerjék a szeretet mint kommunikációs-rendszer Gary Chapman-féle modelljét, ismerjék fel saját és interakciós partnereik szeretetnyelvét. Ezek a következők: elismerő szavak-, minőségi idő-, ajándékok-, szívességek-, és testi érintések szeretetnyelve.

Cél volt a szeretetnyelvek adekvát módon való alkalmazásának elsajátítása, különösen krízishelyzetekben, fegyelmezési szituációkban. Erre nagyon jó lehetőséget biztosítottak a különféle helyzetek eljátszása, azok közös átbeszélése. Gyakorlatias, hasznos tudást adó alkalom volt, amely révén a résztvevőknek nem csak az ismerete, hanem az önismerete is fejlődött.

 

Sisakné Páll Klára