Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskola

Ünnepi gondolat

2021-03-29 20:52:04 / Kerekesné Pytel Anna

Fenntartónk, Fejér István nagybajomi református lelkipásztor ünnepi gondolatait olvashatják

A LEGFONTOSABB SZÓ

Pilinszky János: Harmadnapon (részlet)

Mert megölhették hitvány zsoldosok,
és megszűnhetett dobogni szíve -
Harmadnapra legyőzte a halált.
Et resurrexit tertia die.

Ha csatlakozunk valamelyik közösségi oldalhoz, személyes információink megadása mellett lehetőségünk nyílik arra, hogy egy rövid leírást, jellemzést írjunk magunkról. Van, aki kreatív szójátékkal oldja meg ezt, van, aki inkább egy számára jelentős idézetet oszt meg, és van, aki kedvenc zenéivel/könyveivel/focicsapatával definiálja önmagát. Mi szabjuk meg azt, hogy mit szeretnénk megmutatni a külvilágnak saját magunkból; fontos viszont, hogy a kép, melyet alkotunk, őszinte legyen.

Játsszunk el a gondolattal, hogyha a kereszténységnek egy közösségi oldalt hoznánk létre, milyen adatokat adnánk ott meg? Mit írnánk a névjegyünkbe?

Akármilyen túlzásnak tűnhet, szerintem létezik egy szó, mely magába foglalja mindazt, ami fontos: hogy kik is vagyunk, miért élünk, mi a hitvallásunk. Ez az egy szó az „Elvégeztetett".
Jézus maga mondta ki ezt a szót a kereszten. Ezzel a szóval tudjuk valóban kifejezni azt, hogy mit gondolunk a világról, hogy honnan jöttünk és hova tartunk.

Mit is jelent ez a szó: „Elvégeztetett!"

Olyan határozottan, öntudatosan hangzik ez, mint amikor valaki odalép az ura elé és jelentést tesz valamiről. Itt valóban ez történik, hogy egy isteni küldött tér vissza missziójából a Küldőjéhez, és jelenti az eredményt. Itt Jézus egész élete munkájával áll mintegy Isten elé, akitől a megbízást kapta. Így halljuk hát, amint mondja: "Elvégeztetett!" Nem azt jelenti ez, hogy: "Na végre, ez is elmúlt, ennek is vége lett egyszer, túl vagyok rajta..." - hanem, mint aki egész életművét készen leteszi Isten elé: Elvégeztetett!

Igen, elvégeztetett a nagy mű, a megváltás! Ezt kellett Jézusnak elvégeznie. Azt, hogy Isten megbocsáthasson az embernek úgy, hogy közben a saját igazságossága ne szenvedjen sérelmet, hogy Isten szerethesse a bűnöst anélkül, hogy szeretné a bűnét; hogy ne kelljen elkárhoznia annak, aki vétkezett. Jézusnak az volt a küldetése, hogy megszerezze számunkra a megváltott életet, az Istennel megbékélt életet, az újjászületésben megtisztult életet, a sátáni hatások alól felszabadult életet, az örökkévalóság erőivel áthatott életet, a halálnál is erősebb életet - hogy visszaszerezze számunkra az örök életet. És ez most mind elvégeztetett!
Mintha ezt mondaná "Atyám, mindent, amivel megbíztál, elintéztem. Emberré lettem, magamra vállaltam a világ bűnét, mindent megfizettem az enyémek helyett, az enyémekért! Mindent pontosan úgy végeztem el, ahogyan megbeszéltük az örökkévalóságban! Íme, elvégeztetett!"
Érzitek, mennyi isteni méltóság, ujjongó győzelem van ebben a felkiáltásban? Az a golgotai kereszt itt olyan magasra nyúlik, hogy egészen az égig ér, Isten trónusáig. Íme, ha a kereszt magasságát nézzük, belevész tekintetünk az örökkévalóságba.

Krisztus tehát elvégezte a munkát, amire vállalkozott; Isten Bárányaként, mint engesztelő áldozat, vérét ontotta értünk, és általa lett teljessé a mi megváltásunk.

Ez húsvét hatalmas üzenete.

https://joosandor.hu/predikacio/1970-03/kereszt-dimenzioi


Csatolt dokumentumok
Ünnepi gondolatok ( 540.8 KB )