Pápai Református Egyházmegye

 

Egyházmegyei kisgyülekezet perselyadomány támogatása: Szerecseny

2019-11-08 22:43:34 / Füstös Gábor

Az idei esztendőben egyházmegyénk a kisgyülekezetek közül a szerecsenyit támogatja. Minden gyülekezet a november 17-i perselypénz-gyűjtését e kisgyülekezet javára ajánlja fel. Alább a gyülekezetről olvashatnak egy rövid leírást:

Szerecseny a Pápai Református Egyházmegyében, Győrtől délre található.
1618 óta él itt református gyülekezet. Anyaegyházközséggé 1950-ben vált, ehhez jelenleg is ragaszkodik a gyülekezet. A nyilvántartott reformátusok száma: 150 fő. Ebből 73-an Szerecsenyben, 77-en pedig a szórványban élnek. Temploma 1773-ban épült, melyhez a tornyot 1835-ben emelték. 1985-ben épült a gyülekezeti ház, amely 2016-ban lett felújítva, a mai kor követelményeinek megfelelően. Szerecsenyben van református templom, a szórványokban nincs. A szórványok közül Gyömörén, Felpécen, Kajárpécen, Lovászpatonán a helyi evangélikus templomok illetve imaház szolgál istentiszteleti helyként. Gecsén a híveket otthonukban szokta látogatni a helyettes lelkész. Nagydémen is van néhány református asszony, akiknek a Szigetek szórványgondozó lap nyújt lelki táplálékot.

Hittanoktatásban a szerecsenyi gyermekek a szerecsenyi óvodában, illetve a Takácsihoz tartozó vaszari és gyarmati iskolákban részesülnek. A szórványokban élő hittanosok számára a gyömörei és kajárpéci óvodákban illetve a lovászpatonai, gyömörei és kajárpéci iskolákban tart a helyettes lelkész hittanórákat.

Hálásak vagyunk Istennek, és Egyházmegyénk gyülekezeteinek, hogy idén a mi gyülekezetünk kapja a kistelepülési perselyadományt. Egyházközségünk a kapott támogatást épületeink kisebb javítási munkáira tervezi elkölteni.

Tarcsáné Jankó-Szabó Csilla
helyettes lelkész