Pápai Református Egyházmegye

 

Kinyílik egy újabb ajtó!

2020-02-28 20:34:48 / Füstös Gábor

Üzenet a Pápai Református Egyházmegye gyülekezeteinek

 

Március 15-én egyházmegyénk gyülekezetei a győrújbaráti református gyülekezeti központ számára gyűjtik a perselyadományt. Mire fordítjuk és hogyan jutottunk el idáig?

img_20200227_145113_1.jpg

2011. szeptemberében az élő Isten kinyitott egy ajtót, egy új gyülekezet kezdte el a szolgálatát Győr mellett, a Sokorói-dombság mentén, Gyirmóton, Ménfőcsanakon, Győrújbaráton és Nyúlon élő reformátusokat összegyűjtsük egy közösségbe. Kinyílt az ajtó és azóta sokan beléptek rajta, református hívek, az evangélium szavát meghallók, útkeresők és érdeklődők, évek óta itt lakók és beköltözők - így együtt vagyunk a Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Missziói Egyházközség. Azóta lett presbitériumunk, az istentiszteleteken túl elindult a gyerekekkel való munka, az évenkénti konfirmáció, a hitoktatás. Saját helyünk nem volt, a győrújbaráti önkormányzat biztosított az első években megfelelő helyet. A gyülekezet nőtt, több év után éreztük már, hogy szűkek a kereteink.

2018-ban aztán saját parókia és templom építéshez kaptunk támogatást. Lehetőséget kaptunk, hogy kinyíljon egy újabb ajtó. Sajnos saját telek nélkül nem tudtunk új épületeben gondolkozni ezért más megoldást kellett néznünk. Sok keresgélés és imádság után így találtunk rá az éppen eladó Jóbarát Sörözőre, ami Győrújbarát kedvelt tekézője volt, korábban pedig ÁFÉSZ-bolt. A Dunántúli Egyházkerülettel egyeztetve megvásároltuk az épületet és elindult a tervezés és a kivitelezés - hogy hajléka legyen a gyülekezetünknek és megfelelő feltétele legyen a lelki életnek, a bővülő szolgálati területeknek.

Ilyen volt:

 

img_20181118_124114.jpg
Most itt tartunk: img_20200228_105426.jpg

 

Ami megszületett, az nem klasszikus templomépület, nem a megszokott gyülekezeti ház, nem tradicionális parókia - az épület korlátai miatt nem lehetett a megszokott módon gondolkodni. A cél egy komplex gyülekezeti központ négy funkcióval egy helyen: templom, azaz helye az istentiszteleteknek; közösségi helyiségek azaz tér a csoportmunkára, szolgálatokra; lelkészi hivatal; parókia. A munkálatok sok nehézség és tervezés után elkezdődtek és most értünk el odáig, hogy lassan beköltözhetünk. A munkálatoknak azonban még koránt sincs vége, külső munkálatok, belső rendezés is bőven vár még ránk, és sok tervet el is kell napolni, amelyek megvalósítására egyelőre nincs lehetőségünk.

Sajnos a rendelkezésre álló összeget jelentősen meghaladta az építkezés költsége, hisz egy átalakításnál meglepetések is érik az építtetőt, a munka közben kerülnek elő problémák. Ehhez járul hozzá az, hogy az elmúlt években nőttek az árak. Mégsem adtuk fel, a gyülekezet tagjai erőn felül adakoztak és az egyházközség tartalékait is ide csoportosítottuk át. Ezáltal az az anyagi keret is elveszett, amivel a néhány szükséges plusz munkát és a templom berendezést biztosítottuk volna. Így lett egy épületünk, amit nem tudunk olyan méltón berendezni, ahogy azt szerettük volna.

Nagy öröm számunkra, hogy ebben segítséget kapunk a Pápai Egyházmegyétől és az egyházmegye gyülekezeteitől, hogy a március 15-i perselypénzt közösségünk kapja meg. Minden forintnak, amit a testvérektől kapunk, már megvan a helye és a célja:

  • leendő széksorok (száz darabra van szükségünk első körben)
  • úrasztala és pulpitus, a református istentisztelethez méltó berendezések
  • a közösségi termek bútorzata
  • eszközök és berendezés a gyerekistentisztelethez és a babaszobához

Mindez arra kell, hogy elindulhasson az élet, hogy egy újabb nagy lépést tudjunk megtenni. Hogy ki tudjuk nyitni ezt az újabb ajtót, a templom kapuját, behívva azokat, akik évek óta részei a közösségnek és hívogatni azokat, akik keresik az Istennel való kapcsolatot.

Ilyen volt a leendő "Templomtér", ahol az istentiszteleteinket tartjuk majd (ez volt a tekéző):

 

img_20181016_095715.jpg

 

Ilyen lett:

 

img_20200227_145407.jpg

 

 

img_20200227_145151.jpg

 

Ilyen volt a leendő "Fogadótér", ami a fő közösségi helyünk lesz (ez volt a söröző):

 

img_20181016_095824.jpg
Ilyen lett:

 

 

img_20200227_145234.jpg

 

 

img_20200227_145244.jpg

 

Reményeink és terveink szerint a március 15-i vasárnapon kapott perselypénzekből és további lehetőséget felkutatva elkezdhetjük berendezni gyülekezeti központunkat és pár hónap múlva azok, akik erre a célra adakoztak, belépve az ajtón, láthatják majd, miben is tudtak segíteni nekünk.

Legyen Istené a dicsőség!

Bella Péter
lelkipásztor

forrás: https://reformatusok.blog.hu/2020/02/28/kinyilik_egy_ujabb_ajto