Pápai Református Egyházmegye

 

Húsvéti köszöntő

2020-04-11 13:46:27 / Füstös Gábor


Tóth András esperes jóváhagyásával, Lentulai Attila tiszteletbeli esperes javaslatára:

Húsvéti pásztorlevél

Kedves Testvéreim!

Krisztus Urunk feltámadása ünnepén szere­tettel köszöntelek benneteket. Tudom, sok a gondotok; kevesen vannak közöttünk azok, akik ne hordoznának valamilyen keresztet, s mind­nyájan hordozzuk közös jövendőnk gondjait is.

Az első húsvéton gondok és félelmek kö­zött ültek a tanítványok is, amikor megjelent nekik a feltámadott Úr, és köszöntötte őket: „Békesség néktek!” Abban a percben a gondot, félelmet és bánatot öröm váltotta fel.

Kívánom, hogy templomotokba, otthono­tokba, szívetekbe gondjaitok és keresztjeitek felett lépjen be Feltámadott Urunk. Változtassa az aggodalmat reménységgé, a félelmet bátor­sággá, a haragot bocsánattá. Legyen szívetek­ben szent bizonyosság afelől, hogy ő minden­nél erősebb, s az egyházat – benne az ő magyar református seregét is – oltalmazza és megtartja.

Ne felejtsétek el: húsvét nemcsak emlékün­nep, hanem az élő Krisztussal való találkozás, a Krisztus szerinti sereggyűjtés ünnepe, és a hűség ünnepe is. A nagypénteken őt megtaga­dó Pétert háromszor kérdezte meg Jézus: Péter, Jónának fia, szeretsz-e engem? Bennünket is megkérdez: Szeretjük-e őt? Hűségesek mara­dunk-e hozzá és egyházunkhoz?

Isten áldjon és segítsen meg benneteket, hogy ne legyen közöttetek őt elhagyó, konfir­mációi fogadalmát megtagadó, Krisztus Re­formátus Egyházához hűtlen, eltévedt lélek.

Vigyázzatok a lelketekre, és vigyázzatok egymásra! A feltámadt Krisztus jár közöttünk, és megkérdez: szeretsz-e engem? Isten adjon nektek s egész Egyházunknak áldott úrvacso­ravételt, szép húsvétot, hogy tudjuk Péterrel mondani: Uram, te mindent tudsz. De ugye tu­dod, hogy szeretlek téged. Hogy szóljon ne­künk is a régi megbízatás: Legeltesd az én juhaimat.

Szeretettel kíván boldog ünnepeket

D. Dr. Csiha Kálmán

püspök