Pápai Református Egyházmegye

 

Esperesi köszöntés

2021-01-06 07:21:09 / Füstös Gábor

„Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5,16)

Szeretettel köszöntöm a Pápai Református Egyházmegye minden gyülekezeti közösségét, lelkipásztorát, gondnokát, presbiterét, gyülekezeti munkatárását és egyháztagját 2021. esztendő elején. Óriási kihívást jelent mindenki számára az új esztendő. Míg egy évvel ezelőtt nyugodtan szőhettük terveinket, most tudjuk, nagyon nehéz előre tervezni bármit is. A járványhelyzet kiszolgáltatottsága, az előző év kétharmadában megtapasztalt nehézségek az egyik oldalról óvatossá tettek, a másik oldalról még kiszolgáltatottabbak lettek közösségeink. Az a közösség, amelynek tagjai huzamosabb ideig nem találkozhatnak, nagyon könnyen hullik darabjaira, mert elveszik a közös „történet”, amely összetartja a közösséget. S ahogyan körbe nézünk a világban azt látjuk, hogy gyülekezeteink nyújtotta közösségen kívül már alig maradt olyan lehetőség, ahol az emberek rendszeresen találkoznak, hogy megéljék a közös történetüket.

Nagy fontos, hogy kérjük Istentől, hogy mihamarabb múljon el a járvány. Nagyon fontos, hogy mi magunk is felelősen cselekedjünk. S nagyon fontos, hogy valahogy addig is, amíg elmúlik a járvány, kihúzzuk, mert küldetésünk van! Bibliaolvasó kalauzunk éves vezérigéje szerint világosságunknak kell ragyogni az emberek előtt! „Mert a teremtett világ sóvárogva várja Isten fiainak megjelenését.” (Róm 8,19) Istennek szüksége van ragyogó emberekre, és világosságot világító közösségekre. Olyan emberekre, akiknek az élete pozitív volta miatt megtorpant, meghökkent, megállít, elgondolkoztat.

Ez a ragyogás pedig nem öncél. Nem azért történik, hogy engem, minket, a keresztyén embert elismerjék, hanem azért, hogy látva a mi födi életünket, minél többen eljussanak Istenhez. Ez a világosság, ez a világítás-képesség adottság. Isten által, az ő kegyelméből adatik nekünk. Aki Istenben megmaradva, az Ő gyermekeként tud élni, annak az Istentől jött világosság ragyog keresztül az életén, és képes lesz mások életét is bevilágítani. Lehetőségünk van Isten szeretetét, figyelmességét, kedvességét, előzékenységét, megbocsátását és mindent, amit mi kapunk Istentől, „visszatükrözni”, s ez lesz hatással a világra. Az a küldetésünk, hogy beleéljük a világba Isten helyreállító könyörületét, megbocsátását, s ezáltal tudja Isten helyreállítani, gyógyítani világunkat. Ragyogjatok Isten dicsőségére! Ragyogjon világosságunk, s ez jobbítsa meg világunkat Isten Szentlelke által az Ő dicsőségére!

Pápa, 2021 janurjában

Márkus Mihály esperes