A Rédei Református Egyházközség Honlapja

REND

2020-04-22 19:11:34 / Barta Zsolt

 

Kedves Testvéreink!

 

A Dunántúli Református Egyházkerület vezetősége az április 16. és 20. között megtartott online tanácsülésen úgy döntött, hogy az idei év júniusára tervezett Dunántúli Református Egyházi Napok elmarad. Egészen pontosan kimarad és legközelebb csak 2 év múlva kerül megrendezésre.

 

A szervezésre és lebonyolításra szánt pénzt egy szolidaritási alapba különítette el egyházunk, melyből rászoruló gyülekezeteket és egyháztagokat fognak megsegíteni.

 

Az erről szóló nyilatkozat az alábbiakban olvasható:

2020. március 11-én Magyarország Kormánya rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt.
A veszélyhelyzet lezárásának időpontja 2020 április közepén még nem ismert.

A Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál szervezőbizottsága a körülmények ismeretében ajánlást tett a Dunántúli Református Egyházkerület Esperes-Gondnoki Karának a fesztivál megszervezésével kapcsolatban. Az Esperes-Gondnoki Értekezlet a szervezőbizottság ajánlását áttekintette és elfogadta, ez alapján a következő álláspontot alakította ki: 2020 júniusában a jelenlegi helyzet ismeretében nem tudjuk megtartani a fesztivált. A szervezés szempontjából lehetetlen lenne egy szeptemberi - akár egynapos - fesztivált megszervezni és valószínűleg olyan lelkiállapot uralkodik majd az országban, amelyben disszonáns lenne egy ilyen jellegű rendezvényt megtartani. A REND-re szánt összeget egy válságalapba különíti el az Egyházkerület, amely a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására szolgál. A legközelebbi REND ugyanezzel a programmal, 2022-ben Pápán tartható meg, mivel a REND-hez több más országos egyházi rendezvény is igazodik, figyelve arra, hogy a páros és páratlan években kerüljenek megrendezésre. Ezt a kialakult ciklust nem lenne jó felborítani. Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy 2020 őszén egyházi tisztségviselői választások lesznek és 2021 első felében az új testületeknek meg kell alakulniuk; ezen feladatok mellett nem lehet a fesztivált is megszervezni."

Az Egyházkerületi Tanács ellenszavazat és tartózkodás nélkül a következő határozatokat hozta:

16/2020. ET. Határozat
A Dunántúli Református Egyházkerület Tanácsa megállapítja, hogy a Magyarország Kormánya által elrendelt rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet következtében a 2020. június 26-28-ra tervezett Református Egyházi Napok Dunántúl - REND fesztivált a Dunántúli Református Egyházkerület nem tudja megtartani.

17/2020. ET. Határozat
A kilencedik Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál 2022. július 1-3. között, a 2020-ra tervezett programmal kerül megrendezése. Házigazda egyházmegyéje a Pápai Református Egyházmegye; helyszíne Pápa, Vezérigéje: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" (Fil. 4,4 ).