Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Tájékoztató a konfirmációi felkészítőről

2015-10-22 14:27:34 / szentkiralyszabadja.ref.hu


 

Tájékoztató konfirmációi felkészítőről

 

 

KEDVES SZÜLŐTÁRSAK!

A legtöbben már hallottatok arról, hogy idén konfirmációi felkészítőt indít gyülekezetünk. Erről szeretnélek benneteket röviden tájékoztatni.

 

MIRE SZERETNÉNK FELKÉSZÍTENI GYERMEKEINKET?*

*(A ti gyermekeitekkel együtt az én egyik gyermekem is a résztvevők között van:)

Ahogy a neve is mutatja, konfirmációra. De mi is ez? Maga a kifejezés megerősítést jelent. Ez többféle értelemben igaz.

 

1. A konfirmáció elsősorban hitvallás. Amikor kérésetekre annak idején megkereszteltük gyermeketeket, őt ezzel a szertartással befogadtuk az egyházba. A keresztséghez az Újszövetségben mindig hozzátartozik a hit megvallása. Mivel gyermeketek ezt annak idején nem tudta megtenni, a konfirmáció során lehetősége nyílik rá. Ezzel a hitvallással a maga részéről ő is megerősítheti azt a szándékot, amit a keresztelésével ti már kifejeztetek: hogy Krisztushoz és az Ő egyházához tartozik.

 

Miért fontos ez a megerősítés? Mert a Biblia szerint enélkül semmi haszna belőle. Milliók vannak, akik a keresztség jelét magukénak mondhatják, de a valóságát és erejét nem. Már Pál apostol életében is voltak olyanok, akik „a kegyesség látszatát megőrzik ugyan, de annak erejét megtagadják." (2Tim 3,5) A megerősítéssel lesz haszna abból, hogy keresztségben részesült.

 

Kicsit olyan ez, mintha gyermeketek a magyar állampolgárság mellett megkapta volna mondjuk a svájci állampolgárságot is. Megvan erről az okirat, de mindaddig, amíg ő ezt nem veszi tudomásul, és nem él vele (nem lép be Svájc területére), semmi haszna belőle. Gyermeketek a kereszteléskor megkapta a mennyei állampolgárságot.„Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk..." (Fil 3,20) Ezt az örvendetes tényt maga a keresztség hitelesíti, az a „pecsét". Ám mennyei állampolgársága csak akkor ér valamit, ha érvényesíti azt. Ehhez két lépés szükséges: kinyilvánítja, hogy élni kíván vele (hitvallás), és belép Isten országának valóságába (megtérés). Ekkor részesülhet Isten országának gazdagságából és erőiből.

 

2. Másodsorban a konfirmáció felekezeti szertartás is, melynek során a konfirmandus teljes jogú tagja lesz felekezetének. A keresztséggel az egyháznak (Krisztus teste, Isten népe) lett tagjává, a konfirmációval az egyház valamely felekezetének - a mi esetünkben a Magyar Református Egyháznak.

 

MIRE TÁMASZKODUNK?

Arra a hitre, hogy a konfirmáció valójában kétirányú esemény: nemcsak emberi, hanem isteni részről is történik megerősítés. „Aki pedig minket veletek együtt Krisztusban megerősít és felken, az Isten az." (2Kor 1,21) Hisszük, hogy amikor majd gyermekeink megerősítik, hogy élni szeretnének Isten országa lehetőségeivel, Isten is megerősíti, hogy védeni és támogatni fogja őket ebben.

 

HOGYAN KÉSZÍTJÜK FEL ŐKET?

Életkori sajátosságaik figyelembevételével, interaktív módon. Nem csupán a keresztyén hitre, hanem a keresztyén életre is szeretnénk tanítani őket: pl. ünneplésre, vagy arra, hogy mit jelent egy közösség tagjának lenni. Ennek érdekében a felkészítést három lépcsőben tervezzük:

  1. Közösségépítés

  2. Felkészítő tanítás-nevelés

  3. Próbák, főpróba

 

MIKOR TARTJUK A FELKÉSZÍTŐKET?

Vasárnaponként, istentisztelet után 11:30-12:15

Kivéve: minden hónap 3. vasárnapját, amikor gyülekezeti napot tartunk. Ekkor nem lesz konfirmációi felkészítő. A gyülekezeti naptárban megtaláljátok az összes időpontot, egészen a májusi konfirmációig. A gyülekezeti naptár a honlapunkon tekinthető meg: szentkirályszabadja.ref.hu.

 

HOL TARTJUK A FELKÉSZÍTŐKET?

A gyülekezeti teremben (a templom mellett) Cím: Szentkirályszabadja, Kossuth L. u. 16.

 

A konfirmáció tervezett ideje: 2016. május 15. pünkösdvasárnapi istentisztelet.

 

Végül szeretném a támogatásotokat kérni abban, hogy biztosítsátok gyermeketek részvételét a felkészítőkön. Bármilyen kérdésetek, észrevételetek van, bátran keressetek személyesen, vagy valamelyik elérhetőségemen.

 

Vezetékes tel.: (88) 467-537

Mobil tel.: 30/552-4325

E-mail: szucslaci72@gmail.com

 

 

 

Áldás, békességet!

 

Szűcs László

lelkipásztor


 

Csatolt dokumentumok
Konfirmáció tájékoztató ( 73.6 KB )