„CUM GRANO SALIS"- Egy csipetnyi sóval... Lorántffy Zsuzsanna konyhája címmel könyívbemutatót tartanak 2017. május 7-én, vasárnap 15 órakor Ácson a Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtárban
A Lorántffy Zsuzsanna konyhájáról szóló „Cum grano salis" című könyvet a sárospataki református gyülekezet adta ki. Bemutatja dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta teológiai tanár, ref. lelkész.
A gyönyörű, színes kiállítású könyv a reneszánsz étkezést, a fejedelmi udvar konyháját, a Rákóczi-Lorántffy „miliőt" mutatja be élvezetes módon. És természetesen recepteket ad! Márki Bertalan István királyi mesterszakács és Kövér Zsolt cukrászmester forráskutatás alapján állította össze és fésülte ma is elkészíthetővé a fejedelmi étkeket.
A könyv mindenképpen különös színfolt a reformációs évforduló kapcsán.
A kiadvány a bemutatón megvásárolható!
"Rákóczi György (1593-1648) fejedelem és felesége Lorántffy Zsuzsanna (1600-1660) nagyasszony konyhája.
E könyvecskével Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony emlékének adózunk, akinek oly' kedves otthona volt a sárospataki vár. Néhány tárgyi emlék is megmaradt tőle, ezért a receptek mellé „cum grano salis" egy kis konyhatörténeti és kultúrtörténeti ízelítőt is adunk.
Komoly forráskutatások után a recepteket két mesterember írta, Márki Bertalan István mesterszakács és Kövér Zsolt mestercukrász. Mindketten Sárospatakon élnek, és református gyülekezetünknek meghatározó tagjai.
Köszönjük mindazok segítségét és önzetlen felajánlását, akik hozzájárultak e könyv megjelenéséhez!
Váljék e könyvecske a családi tűzhelyeknek egyik kis szikrájává! Kísérje áldás olvasóit!" (részlet a könyv előszavából)
A könyvről bővebben a kapcsolódó linkre kattintva olvashat!