Tatai Református Egyházmegye

Könyvbemutató Ácson

2017-05-04 23:58:34 / Nagy Attila

„CUM GRANO SALIS"- Egy csipetnyi sóval... Lorántffy Zsuzsanna konyhája címmel könyívbemutatót tartanak 2017. május 7-én, vasárnap 15 órakor Ácson a Bartók Béla Művelődési  Ház és Könyvtárban

A  Lorántffy Zsuzsanna konyhájáról szóló „Cum grano salis" című könyvet a sárospataki református gyülekezet adta ki.  Bemutatja dr. Fodorné dr. Nagy Sarolta teológiai tanár, ref. lelkész.

 

 

 

 

 


A gyönyörű, színes kiállítású könyv a reneszánsz étkezést, a fejedelmi udvar konyháját, a Rákóczi-Lorántffy „miliőt" mutatja be élvezetes módon. És természetesen recepteket ad! Márki Bertalan István királyi mesterszakács és Kövér Zsolt cukrászmester forráskutatás alapján állította össze és fésülte ma is elkészíthetővé a fejedelmi étkeket.

A könyv mindenképpen különös színfolt a reformációs évforduló kapcsán.


A kiadvány a bemutatón megvásárolható!

 

 

 

"Rákóczi György (1593-1648) fejedelem és felesége  Lorántffy Zsuzsanna (1600-1660) nagyasszony konyhája.

E könyvecskével Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony emlékének adózunk, akinek oly' kedves otthona volt a sárospataki vár. Néhány tárgyi emlék is megmaradt tőle, ezért a receptek mellé „cum grano salis" egy kis konyhatörténeti és kultúrtörténeti ízelítőt is adunk.

Komoly forráskutatások után a recepteket két mesterember írta, Márki Bertalan István mesterszakács és Kövér Zsolt mestercukrász. Mindketten Sárospatakon élnek, és református gyülekezetünknek meghatározó tagjai.

Köszönjük mindazok segítségét és önzetlen felajánlását, akik hozzájárultak e könyv megjelenéséhez!

Váljék e könyvecske a családi tűzhelyeknek egyik kis szikrájává! Kísérje áldás olvasóit!"     (részlet a könyv előszavából)

 

A könyvről bővebben a kapcsolódó linkre kattintva olvashat!

 

Kapcsolódó link:
http://srta.hu/cum-grano-salis