Tatai Református Egyházmegye

KONFIRMÁCIÓ BOKODON

2017-06-30 22:35:59 / Nagy Attila

Lélekemelő ünnepi alkalom volt a konfirmációs istentisztelet Bokodon 2017. május 21-én a református templomban. A hívogató harangszóra megtelt a gondos kezek által feldíszített Istenháza. Kovács Tamás nagytiszteletű úr kedves szavakkal üdvözölte a fiatal konfirmációra jelentkezőket, a hagyományosan kerek évfordulós konfirmáltakat, a távolról és a közelről érkezett vendégeket, valamint a gyülekezet tagjait.

Kezdő énekként felhangzott, a kétszáz éves, kitűnő akusztikájú falak között a 65. zsoltár első verse, A Sionnak hegyén Úr Isten...

 

Az orgonai szolgálatot Szücs László végezte. A magával ragadó zsoltár énekét segítette a jelen lévő Szücs Árpádis (Bokod szülötte), a Magyar Állami Operaház magánénekesének aktív közreműködése.

Az igehirdetés „Adjad fiam a te szívedet nekem" Példabeszédek 23.26 alapján történt.

Prédikációban elhangzott sok-sok bölcs megállapítás:

A szív alapvető, lényeges és meghatározó szerepe az életünkben. .

Az Úr azt kéri, hogy adjuk oda magunkat teljesen. .

A konfirmáció, döntés a Krisztus mellett. .

 

Az Istentisztelet második részében keresztelés következett, a konfirmációra jelentkező fiatalok közül - Szücs Enikő és Hajdú Benedek keresztelkedett meg.

 

 

 

Ezután került sor a konfirmációra: Kriskó Géza, Czunyi Gábor, Szücs Enikő, Hajdú Benedek és két felnőtt Solymosiné dr. Nagy Márta és László Brigitta bizonyságtételére a gyülekezet színe előtt. A fiatalok értően és meggyőzően válaszoltak a feltett kérdésekre, fogadalmat tettek, amelynek alapján teljes jogú tagjává váltak református gyülekezetünknek.

 

Az ünnepi Istentiszteleten Szücs Sándorné alkalomhoz illő verset mondott.

A presbitérium nevében Bognár Lajosné gondnok,köszöntő beszédében szeretettel üdvözölte az új, most már úrvacsorával is élhető egyháztagokat. „Ti vagytok a jövő, Ti vagytok a reménység,Legyen veletek az Isten,Kérjük kísérjen elbenneteket,Legyen áldás a megkezdett úton, Számítunk rátok!" hangsúlyozta.

 

Hagyomány a gyülekezet életében, hogy meghívják és köszöntik a kerek évfordulós konfirmáltakat.

Hatvan éve 1957-ben konfirmált: Szücs Bálintné sz. Habók Magdolna, Pőcze Dezső, Szücs Imre, Kiss Ferenc, Bognárné Szücs Sarolta, Selmecziné Balogh Margit.

Elhalálozott: Jordán Antal, Tóth József, Szili Gyula, Szücs Béla és Csizmadia Mihály.

 

Ötven éve 1967-ben Gulyásné Brandl Etel, Kuruczné Oszkó Márta, Csirke Andrásné sz. Pataki Julianna, Balázsné Dr. Szücs Éva, Csizmadia József, Huszár Pál.

 

Negyven éve 1977-ben Vida Lajos, Takács Károly, Balogh Bertalan, Róthné Balogh Ilona, Takácsné Gaál Anikó, Vucsicsné Kanyó Magdolna.

 

Harminc éve 1987-ben Kovács Nándor és Czunyiné Dr. Bertalan Judit.

 

Húsz éve 1997-ben Milán Izabella.

 

Tíz éve 2007-ben Deák György, Balogh Bertalan, Tóth Kamilla és Kerepeczki Anna.

 

A jubiláló konfirmáltak közül többen jelentős összegű adományt ajánlottak fel a gyülekezet részére, Isten dicsőségére.

Az ifjú gyülekezeti tagok szüleinek nevében Czunyiné Dr. Bertalan Judit köszönte meg a lelkész Kovács Tamás lelkiismeretes, fáradhatatlan tevékenységét és türelmét a felkészítés eredményessége érdekében. Ajándékként egyházi könyveket adományozott, közöttük I. Rákóczi György fejedelem Bibliájának hasonmás kiadását.

 

Az ünnepi Istentisztelet a 396-os énekkel zárult, majd szeretetvendégséggel folytatódott. A kellemes hangulatú beszélgetésen kiderült, hogy az esemény résztvevői milyen sok helyről jöttek össze. (Nagykőrös, Pécs, Pannonhalma, Budapest, Kocs, stb...)

 

Az ünnepi Istentisztelet, a keresztelkedés, a konfirmáció minden jelenlevőnek, meghitt, lélekmelengető élményt nyújtott.

 

Szücs János