Tatai Református Egyházmegye

Emléktábla avatás Szőnyben

2017-09-09 18:36:42 / Nagy Attila

2017. szeptember 15-én pénteken 16.00-tól Szőnyi Református Templomban emléktábla avatás lesz a Felvidékről kitelepített és Szőnyben új otthonra talált családok és a Reformáció 500. évfordulója emlékére. A Kecskés László Társaság és a szőnyi Református Egyházközség szervezésében.

 

 

Ezúttal egy emléktábla a kitelepített és Szőnyben újra otthonra talált családoknak állít emléket.  Emellett egy reformációi emléktábla felavatására (az 500 évforduló kapcsán) is sor kerül.

Az ünnepi istentiszteleten Somogyi Alfréd, a Pozsonyi Ref. Egyházmegye esperese hirdeti Isten igéjét. A ünnepség díszvendége lesz még Balog Zoltán ref. lp., az Emberi Erőforrások Minisztere is

 

"2017-ben a magyarság több mint ezer éves történelmének több jelentős évfordulójáról emlékezünk meg. Köztük van az a nehezen feldolgozható tragédia, ami 70 éve a benesi dekrétumok miatt Csehszlovákiából kitelepített és deportált magyar családokat sújtotta. Köztük van egy örömünnep, a reformáció 500. évfordulója, mert a magyarság életében a reformáció vezetett el megmaradásunkhoz, ősi öntudatnak, és önfelfogásnak a kifejlődéséhez, a közösség tagjaként való gondolkodásmód megszületéséhez. Itt, a Duna két partján e két évforduló szorosan összetartozik Kedves Vendégeink! Szeretettel várunk mindenkit szeptember 15-én a szőnyi református templomban a felvidéki kitelepítés és deportálásra emlékező, emléktábla avató istentiszteletünkre, mely egyben a Dunamenti Magyar Református Napok első rendezvénye.

Fővédnökünk Balog Zoltán miniszter Úr és eljön hozzánk Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánybiztos, országgyűlési képviselő is."

 

A reformáció 500. évfordulójára további két rendezvénnyel együtt emlékezik a kettészakított Komárom istentiszteletek keretében: szeptember 23-án Dél-Komáromban, szeptember 24-én pedig Észak-Komáromban.

 

A három ünnepi rendezvény meghívója letölthető ide kattintva: Letöltés