Tatai Református Egyházmegye

I. világháborús hősi emlékmű felújítása

2017-10-06 12:08:28 / Nagy Attila

2017. július 2-án hálaadó istentiszteletet tartottunk Kocson az I. világháborús hősi emlékmű felújítása kapcsán. Az ünnepi alkalmunkon Jákob János dandártábornok, tábori püspök hirdette az igét, ünnepi beszédet pedig Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondott. Az eseményt megtisztelték részvételükkel a Történelmi Vitézi Rend tagjai is.

 

Nagy örömünkre ez év február 9-én vehettük kézhez azt a határozatot, amelyben az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság 1,5 Millió Ft támogatási összeg megítéléséről értesítette egyházközségünket.

 

A presbitérium ezt követően döntött arról, hogy teljes bontás következik, mely után tardosi vörös mészkő tömbökből épül meg az emlékmű, és kiválasztottuk a kivitelezőt is Bozsó László személyében. A kövek megrendelése és a bontási valamint betonozási munkák április elején kezdődtek.

 

 

A bontást és az alap illetve lábazati elem betonozását a Gombos-Földgép Kft végezte nagy szakszerűséggel. Ezúton is szeretnénk hálánkat kifejezni a kocsi születésű Gombos István ügyvezető-igazgató úrnak azért, hogy ezt a több százezer Ft összértékű munkát Isten dicsőségére és egyházunk javára teljes egészében felajánlásként végezte a cég.

Miközben a betonozási munkák folytak a szobrok restaurálása is elkezdődött, majd a kőelemek legyártását követően a szükséges anyagmegmunkálások is zajlottak részben műhelyben, részben pedig a templom mögött a parókiaudvarban. Az 1509 db betű kézi vésését Ipach Róbert végezte, minden más munkát a fővállalkozó Bozsó László kőfaragó készített.

Az emlékmű felújításának teljes bekerülési összege: 4.692.510 Ft volt.

 

Köszönjük mindazoknak, akik adományukkal támogatták e munka megvalósulását. Az elnyert 1,5 Millió Ft támogatást csaknem sikerült így megduplázni, hiszen az elmúlt 3,5 év alatt 1.342.825 Ft gyűlt össze a felújításhoz a jószívű adakozók jóvoltából. Míg a számlák kiegyenlítéséhez szükséges további 1,9 Millió Ft-ot az egyházközség tartalékából pótoltuk. Ehhez nagyon nagy segítség volt, hogy a korábbi évekhez képest az idén Kocs Község Önkormányzata 1 Millió Ft-tal támogatta egyházközségünket.

 

Köszönet az élő Istennek, aki lehetővé tette ezt a számunkra!

Roboz Péter