Tatai Református Egyházmegye

Emléktúrákkal emlékeztünk a gályarabokra

2017-10-11 14:54:00 / Nagy Attila

A reformáció elindulásának 500 éves évfordulóján emléktúrákkal emlékeztünk a Tatai Református Egyházmegyében a gályarab prédikátorokra, akiket a pozsonyi vértörvényszék elé beidéztek, majd gályarabságba hurcoltak, így sok-sok szenvedést, áldozatot hoztak hitükért, egyházunkért, s a Krisztus evangéliumáért.

A Tatai Református Egyházmegyében 5 gyülekezet (Ács, Szőny, Császár, Szend, Kocs) adott gályarab prédikátort. Ebben a jubileumi esztendőben most először két túra keretében kereshették fel a résztvevők az érintett gyülekezeteket, s a gályarab prédikátorok emlékhelyei. Az első emléktúra még a tavasszal volt, egészen pontosan május 6-án Ács és Szőny között 86 résztvevővel. Nemrég, szeptember 16-án a második túra következett, amely a másik három érintett gyülekezetet kapcsolta össze.

Sajnos ezen a napon arra ébredtünk, hogy az egész éjjel tartó őszi eső, még reggel is kitartott, ám végül mégis meghallgatásra talált a szervezők és a résztvevők imádsága, mert a meghirdetett császári kezdésre pontban 9 órakor teljesen megszűnt a csapadék, hogy azután a célban, Kocson már a nap is ránk ragyogjon. Voltak azonban így is sokan, akiket az időjárás megrettentett vagy elbizonytalanított, így az előzetesen regisztráltakhoz képest jóval kevesebben, szám szerint 44-en teljesítették a túrát. Közülük hárman a 33-km-es kerékpáros szakaszt, míg a többiek - gyakorlatilag a gályarabok számának megfelelően - a 16km-es gyalogos szakaszt választották. A legfiatalabb résztvevő egy 14 éves kocsi ifjú hölgy, míg a legidősebb egy 79 éves rédei hölgy volt.

 

Túrázok egy csoportja a kocsi ref. templom előtt

 

Hiszem, hogy azok, akiket sem az eső, sem a sár, sem a megfázás veszélye nem tántorított el, túl azon, hogy így emlékeztek a gályarabokra és ily módon tisztelegtek azok hite és emberi nagyságe előtt, ezen felül még méltó utódoknak is bizonyultak. Noha nem hasonlítható mindez az egykori hitbajnokok szenvedésekben vállalt helytállásához, mégis a résztvevők bátorságról, kitartásról, kényelemről való lemondani tudásról egyaránt bizonyságot tettek.

 

Az emléktúrán résztvevők fogadása a szőnyi gyülekezeti háznál

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, akik a szervezésben részt vállaltak akár az első tavaszi, akár a második őszi túrán, valamint az ácsi, szőnyi, császári, szendi és kocsi református gyülekezeteknek a vendéglátásért. Nagy az esély rá, hogy a reformáció e jeles évfordulója nem csupán egy egyszeri eseménynek, hanem egy hosszú távú hagyománynak rakta le az alapjait, magyarán jövőre újra túrázni fogunk, persze csak ha Isten is úgy akarja!

 

Roboz Péter